U Tuzli uspješno realizovan okrugli sto pod nazivom Arhivska građa vjerskih zajednica – stanje, značaj i zaštita

Društvo arhivskih zaposlenika Tuzlanskog kantona i Institut za društvena i religijska istraživanja Tuzla, danas su, u Hotelu „Mellain“, uspješno održali okrugli sto, sa međunarodnim učešćem, pod nazivom Arhivska građa vjerskih zajednica – stanje, značaj i zaštita. Cilj okruglog stola je afirmacija i popularizacija arhivske građe vjerskih zajednica, kao historijskih izvora i kulturnog naslijeđa, razmjena znanja i iskustava na polju zaštite, prezentovanja i korištenja, odnosno otvaranja vjerskih zajednica prema stručnoj, naučnoj, kulturnoj i široj javnosti.   Realizaciju okruglog stola finansijski je podržalo Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke. Na skupu je izloženo osam stručnih i naučnih radova, eminentnih stručnjaka, iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske.

Na skupu je predstavljena i publikacija dr. sc. Dražena Kušena, pod nazivom Arhivi vjerskih zajednica u sjevernoj Hrvatskoj – razvoj, tipologija, sadržajni značaj.

Ovim, trinaestim po redu, okruglim stolom, nastavljamo sa tradicijom davanja doprinosa razvoju arhivske službe u Bosni i Hercegovini, što su osnovni statutarni ciljevi Društva.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara