Sve što trebate znati o ospicama

U Srbiji su u posljednjih 10-ak dana od ospica preminule dvije osobe, a još jedno dijete se zarazilo te se trenutno nalazi na liječenju u Sloveniji, prenosi Bljesak.

Ospice, poznate kao male boginje, morbili ili desetodnevne ospice su vrlo zarazna virusna bolest. Njezini glavni znaci su povišena temperatura, kašalj i osip koji se širi od glave prema krajevima tijela. Najčešće se pojavljuju zimi i u proljeće. Iako se ubrajaju u tipične dječje bolesti, od njih mogu oboljeti sve dobne skupine. Izvor zaraze isključivo je bolestan čovjek. 2015. je izbila svjetska epidemija od koje je umrlo preko 100 000 ljudi, piše krenizdravohr.

Uzrok, učestalost i faktori rizika Ospice uzrokuje virus. Infekcija se širi kapljicama iz nosa, usta ili grla zaražene osobe. Razdoblje inkubacije prije nego što se obično pojave simptomi je 7 do 14 dana. Imunitet protiv bolesti se stvara nakon cijepljenja, nakon aktivne infekcije, a pasivni imunitet kod djeteta čija je majka imuna traje tijekom većeg dijela prve godine života. Prije nego što je cijepljenje postalo široko rašireno, ospice su bile vrlo česta bolest u djetinjstvu, tako da je 90% stanovništva bilo zaraženo do dobi od 20 godina.

Broj slučajeva ospica znatno je pao pa su ospice danas rijetka bolest i javljaju se samo sporadično. Osjetljive osobe su dojenčad u vrijeme kad se smanjuje broj antitijela dobivenih od majke, i osobe koje su odbile cijepljenje. Mladež i mlade odrasle osobe koje nisu primile drugo cjepivo također su osjetljivi. Simptomi ospica Nakon 7 do 14 dana od izloženosti virusu obično se javlja povišena tjelesna temperatura uz bolove u mišićima, suhi kašalj zvuka poput laveža psa i upala očne spojnice (konjunktivitis). Javlja se bol u grlu (faringitis) i iscjedak iz nosa.

Nekoliko dana nakon pojave prvih simptoma bolesti na sluznici usne šupljine javljaju se za ospice specifične Koplikove pjege. Te točkice nalikuju sitnim zrncima bijelog pijeska okružene crvenom areolom. Dan dva nakon pojave Koplikovih pjega pojavi se specifičan osip po koži. Osip počinje na čelu i ispod uha te na vratu. Osip je pjegast i sitnocrven i u roku od 24 do 48 sati proširi se po trupu i ekstremitetima. Temperatura može biti vrlo visoka (do 40 st. C). Osip u početku pjegast kasnije postaje poput malih crvenih kvržica uz lagani svrbež. Kvržice mogu i krvariti. Bolesnik može bit osjetljiv na svjetlo. Razmak između pojave prvih simptoma i pojave osipa je obično 3 do 5 dana, piše Plivazdravlje.hr. Liječenje ospica Ne postoji specifično liječenje ospica.

Paracetamol može sniziti temperaturu i smanjit bolove u mišićima. Potrebno je bolesnika njegovati, dati mu dovoljno tekućine (mlaki čaj i juha), omogućiti mu odmor u lagano zamračenoj prostoriji. Komplikacije Bakterijska infekcija može izazvati upalu srednjeg uha, bronhitis ili upalu pluća. Kod težih oblika bolesti mogu se pojaviti petehije i ekhimoze. Imunokompromitirani bolesnici (HIV, tumor, hepatitis C ili B) ne moraju imati osip. Kod njih se može pojaviti teška gigantocelularna upala pluća koja brzo napreduje. Komplikacije povezane s ospicama su:     upala srednjeg uha,     upala pluća,     postinfektivni encefalitis,     gubitak sluha i     subakutni sklerozni panencefalitis. Bakterijska infekcija može izazvati upalu srednjeg uha, bronhitis ili upalu pluća. Veća je opasnost od upale pluća kod male djece, a kod odraslih od encefalitisa. Encefalitis se pojavljuje kod otprilike 1 na 2500 slučaja ospica.

Njegova je pojava opasna, jer može doći do komplikacija i smrtnog ishoda. Subakutni sklerozirajući panencefalitis je smrtonosna bolest s oštećenjem mozga koja se pojavljuje mjesecima ili godinama nakon preboljenih ospica. Karakterizirana je mentalnim propadanjem, miokloničkim grčevima i konvulzijama. Kada se treba obratiti liječniku? Ospice moraju dijagnosticirati kod liječnika kako bi se postavila dijagnoza i evidentirala bolest, liječnik će vjerojatno preporučiti skidanje temperature, sredstvo protiv bolova i kućnu njegu.

No liječniku se svakako treba obratiti u slučaju ako se pojavi bol u uhu, produktivni kašalj, ako se jave grčevi (konvulzije) ili ako se simptomi ne počnu ublažavati nakon tjedan dana. Simptomi koji zahtijevaju hitnu intervenciju uključuju grčeve i generalizirano krvarenje (rijetko), piše Plivazdravlje. Prevencija Cijepljenje protiv ospica je obavezno. Djeca se prvi put cijepe u dobi od 15 mjeseci s MO-PA-RU (morbili, parotitis – zaušnjaci, rubeola) cjepivom sprečava zarazu. Drugo MO-PA-RU cjepivo daje se u 1. razredu osnovne škole.

Cijepljenje se ne provodi u slučaju: – zloćudne bolesti (npr. leukemija, limfom), – imunodeficijencije (HIV, umor, hepatitis) i – liječenja imunosupresivnim lijekovima kao što su kortikosteroidi, radioterapija, alkilirajući lijekovi i antimetaboliti. Cijepljenje se ne smije provoditi u trudnoći, aktivnoj neliječenoj tuberkulozi i za vrijeme primjene preparata koji sadrže protutijela (npr. puna krv, plazma ili bilo koja vrsta imunoglobulina). Cijepljenje nakon kontakta s oboljelim Neimune starije osobe mogu se zaštititi primjenom cjepiva unutar tri dana od kontakta s oboljelim.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara