Sastanak potencijalnih članica sistema COBISS.BH

Sastanak potencijalnih članica sistema COBISS.BH (Kooperativni online sistem i servisi Bosne i Hercegovine) sa područja Tuzlanskog kantona koji će se održati u biblioteci „Derviš Sušić” Tuzla u srijedu 8. augusta 2018. godine u 12 sati.

   Sastanku će prisustvovati  osim predstavnika biblioteka:

–          dr.sc. Ismet Ovčina, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH;

–          Slavena Vojinović,  ministrica kulture, sporta i mladih TK;

–          Nevenka Hajdarović, rukovodilac Virtualne biblioteke BiH;

–          Mirna Trifković, direktorica Narodne i univerzitetske biblioteke „Derviš Sušić” Tuzla;

–          mr.sc.Enisa Žunić, voditeljica Matične službe Narodne i univerzitetske biblioteke „Derviš Sušić” Tuzla.

 Primjena informacionih i komunikacionih tehnologija i izgradnja informacionog društva je fundamentalna za sveukupni razvoj i budućnost Bosne i Hercegovine i ključni faktor za smanjenje razvojnog raskoraka između naše zemlje i Evropske Unije koja obavezuje zemlje članice na implementaciju 20 osnovnih servisa javne uprave kao punih elektronskih servisa među kojima su i elektronski katalozi javnih biblioteka.

U sistem COBISS su učlanjene 73. bh. Biblioteke, svi javni univerziteti, dva privatna univerziteta, veliki broj javnih biblioteka i najznačajnije specijalne biblioteke (Akademija nauka i umjetnosti BiH, Parlamentarna skupština BiH..). COBISS.Net je mreža nacionalnih COBISS sistema (Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Slovenije, Srbije, Bugarske, Albanije) u kojima djeluju 1263 biblioteke.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara