Održana promocija novog broja književnog časopisa „Život“

Sinoć je u Američkom kutku održana promocija novog broja časopisa „Život“ o kojem su govorili profesori: Almir Bašović, Pavel Ocepek, Kemal Bašić i Damir Altumbabić.

Časopis Život je jedan od najstarijih i najuglednijih književnih časopisa u BiH i regionu. Od 1952. godine do danas uređivala su ga naša najveća književna imena, poput Meše Selimovića, Maka Dizdara, Alije Isakovića, Nedžada Ibrišimovića, Miljenka Jergovića…

Profesor Kemal Bašić  kazao je da se ideja ovog desetog broja časopisa najbolje vidi u načinu na koji je koncipiran sadržaj, dakle ona se vidi kroz stalne rubrike kojima se, kako to urednik često spomene, pokušava razviti pravi književni život u bh.kulturi.

  • Naime, svaki broj je svojevrsni hommage nekom piscu, ali odmah uz to on sadrži i aktuelan temat koji se tiče nekog važnog kulturnog događaja ili podsjećanja na njega, kazao je Bašić.

Nova redakcija je u protekle tri i po godine uspjela objaviti deset obimnih dvobroja. Ostajući vjerni primarnoj ideji časopisa, a to je predstavljanje savremene bh. književne produkcije, redakcija je otvorila prostor i za neafirmirane autore. Svi brojevi časopisa donose po tridesetak prikaza knjiga naših autora i autora prevedenih na naš jezik. Ono što je značajna novina jeste da su u Životu objavljeni prevodi suvremenih književnosti sa dvadesetak svjetskih jezika, a u zasebnim blokovima su predstavljene suvremena češka, iranska, austrijska, sirijska, omanska, slovenska i turkofonske književnosti.

Profesoru Pavel Ocepeku povjerena je na uređivanje rubrika „Govor drugih“ u okviru koje je predstavljena slovenska književnot.

  • Predstavljanje i izbor savremene slovenske književnosti nije predstavljanje razvoja, kontinuiteta i prijeloma, izrazitih nositelja književnih tendencija i tokova, već predstavljanje i izbor tekstova koji imaju visok estetski naboj i istovremeno reprezentiraju motivsku, tematsku i oblikovnu raznovrsnost i širinu savremene slovenske književnosti, istakao je Ocepek.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara