Održana centralna manifestacija “Aprilski dani otpora Solina 92“

Svečanim postrojavanjem, odavanjem počasti poginulim borcima i šehidima odbrambeno – osobodilačkog rata 1992 – 1995. i 1941.- 1945. godina, te defileom kroz naselje Solina, u organizaciji bivših boraca, te uz nesebičnu pomoć i doprinos JU Osnovna škola Solina, Mjesne zajednice, te građana i aktivista, na prigodan način održana je centralna manifestacija “Aprilski dani otpora Solina 92”.

Bivše borce je pred zgradom čitaonice postrojio Kasim Jahić jedan od prvih  komandira stanice ratne policije u Solini i Solinske čete boraca, da bi nakon toga krenuli pješice put spomen – obilježja Solina gdje su položeni vijenci i cvijeće i odata počast poginulim borcima i šehidima uz prigodan program koji su pripremili učenici JU OŠ Solina.

Na ovom mjestu prisutnima su se obratili general Hazim Šadić te gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Oni su istakli da je njegovanje i čuvanje tradicije odbrambeno-oslobodilačkog rata obaveza svih generacija jer je sloboda koju danas uživamo skupo plaćena.

  • Svi zajedno smo dužni ovoj djeci obezbijediti bolje i ljepše sutra a vi ste to uradili u ratu kada se branila čast, sloboda i nezavisnost Bosne i Hercegovine, dok je obaveza svih današnjih političkih dužnosnika da obezbijede svim građanima Bosne i Hercegovine mir, stabilnost i ekonomski prosperitet. U to ime želim vam čestitati ovaj dan ili ovaj mjesec otpora zlu i agresiji na Tuzlu i Bosnu i Hercegovinu, jer je zlo koje je prijetilo da pokori ovaj grad zaustavljeno mudrošću i jedinstvom svih Tuzlaka, bez obzira na vjeru i naciju.- kazao je kratko u svom obraćanju Imamović.

General Hazim Šadić je istakao važnost postojanja ljudi koji su u svakom vremenu spremni braniti osnovne ljudske vrijednosti.

  • Imamo mir, ali imamo i brojne destruktivne snage koje i danas žele mijenjati karte naše zemlje, destruktivne snage koje prave nelegalne i nezakonite sastave rezervne policije i sl., a sve kako bi nas zastrašili i uznemiravali. Sada nam treba mudrost koju imamo, i uvjeren sam da nas niko više nikada neće zateći nespremnim, jer ko želio rat neka mu bude u kući a mi želimo mir koji smo spremni braniti po svaku cijenu, – kazao je general Šadić.

Nakon ceremonije na spomen obilježjima upriličeno je i druženje svih boraca na stadionu FK Solina, kojom prilikom su uručene i zahvalnice zaslužnim pojedincima i donatorima koji su pomogli kako je istakao Mirza Ahmić, predsjednik Organizacionog odbora, da se ovi datumi od velikog značaja za Tuzlu na primjeren način obilježavaju, da se pamti, ne zaboravi i kako je kazao da se zlo koje nas je napalo nikada i nikome ne ponovi.

aktuelno.ba

 

Komentari

Komentara