Na Lojbaškom polju pored Bleiburga obilježena je 74. obljetnica Križnog puta

Na Lojbaškom polju pored Bleiburga obilježena je 74. obljetnica Križnog puta i bleiburške tragedije centralnom komemoracijom pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora koju tradicionalno organizira Počasni blajburški vod, a na kojoj se okupilo oko 15.000 sudionika, javlja Anadolu Agency (AA).

Ove godine komemoracija na Lojbaškom polju po prvi put održala se bez visokih državnih dužnosnika koji su na središnju svetu misu poslali svoje izaslanike, a prvi put događaj je prošao bez političkih govora.

Događaju su prisustvovali brojni hrvatski političari i saborski zastupnici, izaslanike su poslali hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, a kao izaslanik hrvatskog premijera na komemoraciji je sudjelovao ministar Lovro Kuščević.

Prema procjeni organizatora, na polju pokraj austrijskog mjesta Bleiburg okupilo se oko 15.000 ljudi, većinom iz Hrvatske, ali i iz BiH, Austrije, Njemačke te Švicarske.

“Ovo je mjesto na kojem se čovjeku uzelo pravo na dostojanstvenu smrt. Naše molitveno okupljanje danas mrtvima vraća njihovo dostojanstvo, a u svima nama budi nadu u radost susreta u novom Jerusalemu i novoj Zemlji. Mi vjerujemo da svaki čovjek ima isto dostojanstvo. Upravo zbog toga molimo danas na poseban način za našu hrvatsku braću i sestre, ali i braću i sestre drugih narodnosti ubijenih na ovome mjestu“, kazano je s oltara ispred zbora svećenika na uvodnom dijelu misnog slavlja.

Uz katoličku misu, održana je molitva za islamske vjernike koju je predvodio Idriz ef. Bešić, kao i polaganje vijenaca na spomenik stradalim vojnicima i civilima Križnog puta i blajburške tragedije.

Organizator, Počasni blajburški vod, danima prije komemoracije upozoravao je kako je svim posjetiteljima događaja zabranjeno nošenje bilo kakvih obilježja, osim hrvatskih državnih zastava te vjerskih obilježja.

Austrijska policija, koja je nadzirala cijeli događaj putem nadzornih kamera, helikoptera i većeg broja pripadnika policije te specijalne policije sa psima, imala je uputstvo sankcionirati isticanje bilo kakvog simbola koji podsjeća na ustašku vojsku ili na NDH, pa tako i nacističke simbole i  geste, a zbog čega je prošle godine u austrijskom zatvoru boravilo nekoliko sudionika komemoracije.

Prema austrijskim zakonima, kazna za istaknut ustaški simbol je 4.000 eura ili mjesec dana zatvora. Cijelo događanje prošlo je bez značajnijih incidenata.

Crkva u Koruškoj odbila je zahtjev Hrvatske biskupske konferencije da se ove godine na Lojbaškom polju održi misa predvođena biskupom, a u obrazloženju su naveli kako su komemoracije ispolitizirane, te štete ugledu Katoličke crkve.

Komemoracija za žrtve Križnog puta na Lojbaškom polju održava se u sjećanje na maj 1945. godine, kada je velik broj pripadnika ustaške vojske, domobrana, četnika, belogardejaca i ostalih vojnih jedinica, koje su za vrijeme Drugog svjetskog rata su sarađivale s poraženim Hitlerovim režimom, uz značajan broj civila, od strane britanske vojske predan partizanima.

Nakon predaje Titovim partizanima, velik broj zarobljenika bez suđenja je pogubljen na Križnom putu od Austrije, preko Slovenije i Hrvatske, gdje su otkrivene brojne masovne grobnice s hiljadama žrtava.

aktuelno.ba/federalna.ba

Komentari

Komentara