Kongres  endoskopskih hirurga na visokom nivou

Prvi kongres endoskopskih hirurga u Bosni i Hercegovini koji se održao od 6.9. do 8.9.2019.godine u Hotelu Holiday u Sarajevu, sa više od 250 učesnika, postigao je izvanredan uspjeh. U okviru programa, kroz 13 sesija održano je 58 predavanja sa izvanredno izabranim savremenim temama. Uz eminentne stručnjake iz SAD-a, Turske, Kine, Slovenije, Italije, Hrvatske i Srbije,  kao  i vodećih profesionalaca iz ove struke iz  Norveške, Slovačke, Švedske i Meksika, radove su izložili i ljekari koji se bave endoskopskom hirurgijom u cijeloj Bosni i Hercegovini.

-Sretan sam što je na kongreu pružena prilika razgovora o vlastitom znanju i vještinama, razmijeni iskustva, kao i sticanju dragocjenih  poznanstava koja će pomoći u daljem usavršavanju i napredovanju – rekao je Samir Delibegović.

Svakako, veoma je značajna podrška Evropske Asocijacije endoskopskih hirurga predsjednika EAES-a, profesora Andera Pietrabissa i članova njegovog tima, Popa Dorin iz Švedske, Nader Francis iz UK, Piotr Mysliwiec  iz Poljske, Marek Soltes iz Slovačke, koji su u Sarajevu održali svoja aktuelna predavanja.

Na Kongresu su bili i predsjednici udruženja endoskopskih hirurga iz regije, profesori Miloš Bjelović (Srbija), Igor Stipančić (Hrvatska) i Aleš Tomašič (Slovenija) i izrazili svoju spremnost za uspostavljanje saradnje udruženja i pomoći, prije svega,  u edukaciji u oblasti endoskopske hirurgije u cijeloj regiji.

Predavanja su bila prilika za edukaciju i diskusije u sesijama za abdominalnu, torakalnu ili dječiju hirurgiju, ginekologiju, otorinolaringologiju, gastroenterologiju i barijatrijsku hirurgiju, sa izlaganjima rezultata najnovijih istraživanja, predstavljanjem iskustava u praksi I otvaranjem novih puteva za različite pristupe i procedure.

Vrhunsku kvalitetu predavanja osigurali su i profesori Umberto Bracalae i Giusto Pignata iz Italije, Amir Nizar iz  Velike Britanije, Michael Bovet i Juraj Letko z SAD-a, Orhan Alimoglu, Ozgur Ekinci i Metin Leblebici iz Turske i Jianfan Zhu iz Kine , kao i Miroslav Bekavac Bešlin, Miroslav Kopjar, Igor Nikolić, Zenon Pogorelić i Marko Zelić iz Hrvatske, Radoica Jokić, Igor Krdžić, Aleksandar Ljubić, Nebojša Marić, Srđan Mijatović, Bojan Radovanović, Aleksandar Simić, Slobodan Milisavljević iz Srbije, i Igor Černi, Arpad Ivanecz, Bojan Krebs i Gregor Norečić iz Slovenije.

Cilj Udruženja da Prvi Kongres bude snažan podsticaj u razvoju endoskopske hirurgije u Bosni i Hercegovini, uz veliki entuzijazam i ozbiljnu organizaciju, je postignut. Ostvareni su brojni kontakti i uspostavljene saradnje koje će otvoriti prilike za edukacijske projekte, kao i pokretanje stručnog časopisa u ovoj oblasti, rekao je prof.dr Samir Delibegović, predsjednik Udruženja endoskopskih hirurga BiH.

Vrijednosti i potencijal ovog kongresa prepoznao je Kanton Sarajevo, kao i Grad Sarajevo, Općina Centar Sarajevo i Turistčka zajednica Kantona Sarajevo koji su pružili podršku Prvom kongresu endoskopskih hirurga BiH.

Kongres kao događaj koji se održao u Sarajevu, vodećem političkom, društvenom i kulturnom centru u Bosni i Hercegovini i istaknutom kulturnom centru na Balkanu, je i na taj naćin svojim učesnicima priredio ugodan boravak  druženje.

A.O.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara