Izvršena adaptacija i opremanje velike sale biblioteke „Derviš Sušić“

Tuzlanska biblioteka „ Derviš Sušić“ osnovana je u proljeće 1946. godine. Od početka osnivanja pratila su je česta suočavanja sa nedaćama neadekvatnog smještaja, te česte selidbe sve do 1991. godine  kada je smještena u stari dio grada, nadomak  gradskog parka, gdje se i danas nalazi. Objekat u kojem egzistira Biblioteka izgrađen  je davne 1894. godine, a  adaptiran 1986. godine.

Tokom proteklih godina postepeno su adaptirana pojedinačna odjeljenja Biblioteke, dok su u salu ulagana minimalna sredstva. Također, prostor je bio i više puta poplavljen što je dodatno narušilo izgled same sale i  bila je neophodna njena potpuna adaptacija.

Krajem 2018. godine, a nakon što je Biblioteka dobila saglasnost za adaptaciju sale od Grada Tuzle kao jednog od njenih suosnivača  i vlasnika zgrade, započet je projekat njene adaptacije. Obzirom da je Biblioteka raspolagala sa skromnim i nedovoljnim finansijskim sredstvima, zatražena je pomoć od  privatnih firmi na području Grada Tuzle i Tuzlanskog kantona za pomoć i podršku u realizaciji ovog značajnog projekta.

Na veliku sreću i zadovoljstvo kolektiva i direktorice Biblioteke, privrednici su iskazali veliko razumijevanje i podršku  ovom projektu, te je ukupno devet firmi pomoglo njegovu realizaciju kroz donaciju opreme, sredstava za rad i materijala, te kroz podršku u određenim radovima i sanacijama.  Zahvaljujući njihovoj podršci i nesebičnim donacijama, te zalaganju nekolicine zaposlenika Biblioteke, projekat je uspješno realizovan.

U okviru adaptacije i opremanja sale izvršeni su sljedeći radovi:  ugradnja novih podnih površina, zamjena  unutrašnje dotrajale stolarije novom plastičnom i aluminijskom, adaptacija unutrašnjih zidova sale i hodnika, opremanje sale novom opremom i namještajem (stolice, sto, govornica i plakari), ugradnja nove led rasvjete, izmjena topljivih osigurača i postavljanje novih automatskih sa novom sklopkom, te su postavljene dekoracije u sali i hodniku.

Ovim putem kolektiv i direktorica biblioteke Mirna Trifković, zahvaljuju se donatorima na njihovim nesebičnim donacijama, a to su:

  • „Mix Maestro“ d.o.o. Tuzla;
  • „Ado-plast“ d.o.o. Živinice;
  • „Termoglas“ d.o.o. Živinice;
  • „Eurobau“ d.o.o. Živinice;
  • „Deling“ d.o.o. Tuzla;
  • „Tehnograd-company“ d.o.o. Tuzla;
  • „Herceg“ d.o.o. Srebrenik;
  • „Babilon“ d.o.o. Tuzla;
  • „Off-set“ d.o.o. Tuzla;

Narodna i univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić“ Tuzla

aktuelno.ba

Komentari

Komentara