Istanbul: Završen sastanak Erdogan-Izetbegović-Vučić

Završen je sastanak predsjednika  Republike Turske Redžepa Tajipa Erdoana ( Recep Tayyip Erdogan)  u Istanbulu sa  članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Bakirom Izetbegovićem i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, javlja Anadolu Agency (AA).

U fokusu sastanka je bila regionalna saradnja te trasa autoputa Beograd – Sarajevo.

Izetbegović je nakon susreta rekao da bi ovo mogao da bude historijski sastanak, jer su ozbiljne teme bile na dnevnom redu.

Akcenat je bio na izgradnji brze ceste Sarajevo – Beograd, konkretno prijedlog o kojem se izjašnjavao Parlament BiH. Prenio je i Erdoanova uvjeravanja da će učiniti sve da ta ruta ceste bude realizovana.

“Dakle da se napravi autoput ili većinom autoput, kombinovan sa brzom cestom, koji bi napravio krug Sarajevo-Zenica-Tuzla-Brčko-Bijeljina-Beograd, pa onda na Požegu i Višegrad nazad do Sarajeva. Da se potpuno završi krug”, kazao je Izetbegović, prenosi agencija Fena izjavu datu za N1. 

Izetbegović i Vučić razgovarali su o odnosima Srba i Bošnjaka, a Vučić je pred Erdoanom rekao da se učiniti sve da se održi mir i stabilnost te obećao kako neće raditi ništa protiv BiH.

Sastanak iza zatvorenih vrata upriličen je u predsjedničkoj palati Mabeyn.

Ranije danas Erdoan se sastao sa Vučićem, a sinoć je održao sastanak sa članom Predsjedništva BiH Izetbegovićem.

Pretpostavlja se da će teme trilateralnog sastanka Turska – Bosna i Hercegovina – Srbija, koji je u toku, biti saradnja u regiji i trasa brze ceste Sarajevo – Beograd.

Pretpostavlja se da bi susret trebalo da riješi neka otvorena pitanja između zvaničnog Sarajeva i Beograda, ali je nejasno zbog čega na njemu neće biti još dva člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Ponovo se stvara situacija u kojoj će neko imati priliku da kaže kako se jedni dogovaraju na račun drugih, a putovanjem kompletnog Predsjedništva u Tursku to se moglo izbjeći.

Turska želi “miran Balkan”

Predstavnici Republike Turske u više navrata su isticali kako će učiniti sve kako bi na području Balkana bio očuvan trajni mir i stabilnost, te da njihova zemlja ne želi da vidi bilo kakve etničke tenzije. Gotovo je sigurno da će relaksacija političke situacije biti jedna od tema sastanka.

Turska je, kako je to nekoliko puta naglašeno, u stalnom kontaktu sa državnicima svih zemalja regiona kako bi pomogla u očuvanje mira i stabilnosti, pa se današnji susret može tumačiti i kao dodatni podsticaj poboljšanju odnosa, u zadnje vrijeme poprilično zategnutih.

Brza cesta Sarajevo – Beograd jedna od tema susreta?

Poznavaoci situacije govore kako će svakako jedna od tema biti brza cesta koju bi trebalo da povoljno kreditira Turska, a koja bi trebalo da poveže Sarajevo i Beograd. Oko moguće trase “posvađali” su se političari u Bosni i Hercegovini, jer bi jedni htjeli da put od Sarajeva ide kroz istočni dio naše zemlje, mahom kroz Republiku Srpsku, pa do srbijanske granice, dok je, čini se, više onih koji bi da povežu modernom cestom Sarajevo i Beograd, ali da usput povežu i Tuzlu, Brčko i Bijeljinu.

Kako dogovora oko trase u Bosni i Hercegovini nema i malo je vjerovatno da će dogovora uopšte biti, pretpostavlja se da bi turska strana mogla izabrati trasu koju će finansirati.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, uoči puta u Tursku, sastao se sa državnim ministrom komunikacija i prometa Ismirom Juskom, što potvrđuje najave kako će izgradnja brze ceste Sarajevo – Beograd biti jedna od tema trilateralnog sastanka Erdoan – Izetbegović – Vučić.

BHRT

Komentari

Komentara