Hafizova priča o “Laži obučenoj u odijelo istine”

Neki dan, dok sam sa svojim babom pio kahvu, onu popodnevnu, nedeljnu, pričao mi je kako je vakat koji je došao pomalo zbunjujući i kako se treba paziti da kako on kaže insan ne zaluta.Pitam ga ja babo kako to misliš a on kaže da je “Haman došo vakat dijete kad je sve što je dobro loše, a sve što je loše dobro.

Kažem mu ja kako sam prije par dana slušao hafiza Edina Peštalića koji je govorio upravo na tu temu, pa mu ispričah onako sve na tenane, ali mi je priča toliko dobra i poučna da eto imam neku strašnu potrebu da je podijelim i sa vama, a u toj priči hafiz kaže:

U jednoj hikaji se kaže da su se Istina i Laž srele jednog dana. Laž reče Istini: “Kako je predivan dan danas!” Istina je pogledala u nebo i uzdahnula sa olakšanjem, dan je zaista bio predivan. Njih dvije su provele dosta vremena zajedno, da bi naposljetku stigle do jednog bunara. Laž se obratila Istini: “Voda je zaista lijepa, okupajmo se zajedno!” Istina je, pomalo sumnjičavo, provjerila vodu i otkrila da je zaista ugodna za kupanje. Tada su obje skinule svoju odjeću i počele se kupati. Odjednom, Laž je izletjela iz vode, uzela odjeću od Istine i pobjegla. Istina istrča iz bunara, pokušavajući pronaći Laž i uzeti natrag svoju odjeću. Međutim, uzalud je pokušavala. Svijet je gledajući golu Istinu okretao svoje poglede s osudom i bijesom. Sirota Istina se vratila u bunar i nestala zauvijek, skrivajući tako svoju sramotu. Od tada, Laž putuje širom svijeta obučena kao Istina, zadovoljavajući potrebe društva, jer Svijet, u svakom slučaju, ne posjeduje ni najmanju želju da upozna golu Istinu.

Ovako je pričao Hfz:Edin ef.Peštalić kada je nedavno obraćajući se vjernicima, govorio o vremena u kojem živimo  o vremenu u kojem kako kaže vlada potpuna kriza morala.

“Živimo u vremenu u kojem se zlo nameće kao pozitivna vrijednost, dok se dobro po svaku cijenu nastoji devalvirati i dovesti u pitanje. U takvom vremenu se nosioci zla udružuju, pa se dobri ljudi žele prikazati kao nazadni i štetni za društvo. Živimo u vremenu velike trke u postizanju dunjalučkih dobara i vremenu u kojem su na tom putu pogažene mnoge moralne norme”, kazao je još između ostalog Hfz. Peštalić.

I za kraj da ja ne ostanem dužan, dakle potpisujem svaku, i babinu i hafizovu a Vi eto bar malo razmislite.

.R.T.

 

 

 

Komentari

Komentara