Evropska komisija usvojila novi program vrijedan oko 67 miliona eura za BiH, Hrvatsku i Crnu Goru

Evropska komisija usvojila je novi program prekogranične saradnje za Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru, vrijedan oko 67 miliona eura. Od ovog iznosa, 57 miliona eura izdvaja se iz Evropskog fonda za regionalni razvoj i Instrumenta za pretpristupnu pomoć. Program ima za cilj da poboljša kvalitet zajedničkih javnih usluga u regionu, da promoviše razvoj održivog turizma i unaprijedi konkurentnost lokalnog biznisa.

“Naši prekogranični programi pružaju konkretne mjere s ciljem unapređenja kvaliteta života i nude nove ekonomske šanse i radna mjesta ljudima koji žive u pograničnim regionima Evropske unije i njenih susjeda. Ovi programi su prilika za regione da pronađu zajednička rješenja za prevazilaženje zajedničkih izazova”, poručila je komesarka za regionalnu politiku Korina Kretu.

Program će pomoći i u ostvarivanju ciljeva Strategije za jugoistočnu Evropu 2020, Makroregionalne strategije Evropske unije za dunavski region i Strategije Evropske unije za jadransko-jonski region.

Program pod nazivom “Intereg-IPA CBC Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora” pokriva 12 regiona u Hrvatskoj, deaset opština u Crnoj Gori, 109 opština u Bosni i Hercegovini i Brčko Distrikt, saopćeno je iz Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Pet glavnih prioriteta programa su: poboljšanje kvaliteta usluga u oblasti zdravstva i socijalne njege, zaštita životne sredine, poboljšanje prevencije rizika i promocija energetske efikasnosti, doprinos razvoju turizma i očuvanju regionalne kulturne i prirodne baštine, unapređenje ekonomske konkurentnosti regiona i pružanje tehničke pomoći s ciljem poboljšanja efikasnosti u upravljanju i sprovođenju programa.

 BHRT – aktuelno.ba

 

Komentari

Komentara

Posted In: