INZ-ova kampanja ‘Kad čovječanstvo pobjeđuje – uspješni primjeri imunizacije’

Spread the love
Rental Travel

 Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica pokrenuo je protekle sedmice prvu fazu informativne kampanje o svjesnosti i značaju procesa imunizacije, a kojom se želi građanima ukazati na značaj ovog procesa, kako za svakog pojedinca, tako i cijelo društvo i Bosnu i Hercegovinu.

Reha Centar

U proteklom periodu, kad su se na tržištu pojavile prve vakcine nekoliko svjetskih proizvođača, o njihovim karakteristikama, kao i samom procesu imunizacije, upoznata je stručna medicinska javnost, putem komora i sindikata zdravstvenih radnika i radnika u zdravstvu, kao i samih medicinskih ustanova.

Ljekari i osoblje, putem stručnih skupova, edukacija i obuka, te kasnije i treninga, educirani su o detaljima, a na području ZDK je u više navrata izvršena i provjera funkcioniranja “hladnog lanca” i samog procesa imunizacije.

S obzirom da je na područje BiH i Federacije BiH u toku ili je najavljen dolazak značajnijih količina vakcina različitih proizvođača, započeta je informativna kampanja povećanja svjesnosti građana.

U prvoj fazi kampanje “Kad čovječanstvo pobjeđuje” urađeni su plakat i letak koji podsjećaju one koji su toga svjesni, a upoznaju one koji nisu učili ili pročitali te osnovne informacije.

Između ostalog, samo u proteklih trideset godina poznate vakcine protiv boginja, velikog kašlja, rubeole ili tuberkuloze spasile su više od 348 miliona života, koji bi bili izgubljeni da se spomenute bolesti nisu stavile “pod kontrolu”, a u pojedinim dijelovima svijeta i potpuno iskorijenile.

Primjer tuberkuloze, koja je u BiH bila gotovo iskorijenjena, a za koju vakcina postoji ravno 100 godina (od 1921.), još je očitiji, jer je prema podacima medicinskih institucija u BiH, zbog različitih načina izbjegavanja obaveznog “be-se-že” vakcinisanja mališana, u posljednje vrijeme eskalirao broj osoba sa tuberkulozom, koja je potpuno iskorijenjena u modernoj Evropi 20. i 21. vijeka.

Tako medicinari broje oko 580 oboljelih od tuberkuloze, od čega 535 novih slučajeva u protekloj 2020. godini.

Prema svim relevatnim stručnjacima vakcine, protiv bilo koje bolesti, najveće su medicinsko dostignuće i u 21. vijeku predstavljaju najjači “bedem odbrane”. Podaci o oboljelim i umrlim od Covid-19 koronavirusa najbolji su dokaz da je vakcinisanje značajne većine stanovnika jedino “svijetlo na kraju tunela” i jedini način da čovječanstvo pobjedi opaku bolest.

INZ je u toku ove, a aktivnost će biti nastavljena i u narednim sedmicama, letke i plakate učiniti dostupnim u dvanaest općina i gradova Zeniččko-dobojskog kantona, a putem društvenih mreža i interneta i široj javnosti.

U početku, plakati i leci su dostupni u prostorima javnog sektora, školama, vrtićima, fakultetima, zdravstvenim ustanovama, domovima zdravlja i ambulantama porodične medicine, javnim preduzećima, zgradama gradskih i općinskih uprava, kantonalnih institucija, podružnica zavoda za zdravstveno osiguranje.

Materijali će biti dostavljeni i bibliotekama, domovima kulture, autobuskim i željezničkim stanicama, šalter salama i slično, kao i javnim prostorima predviđenim za plakatiranje, te shopping centrima, ugostiteljskim i trgovačkim objektima, kafićima, samoposlugama i drugim prostorima čiji vlasnici dopuste plakatiranje i pridruže se javnoj akciji podizanja svjesnosti o značaju imunizacije.

U drugoj fazi će građani biti upoznati sa konkretnim benifitima i značaju normalizacije stanja i ukidanja restriktivnih mjera, koje je moguće tek kad i ako broj vakcinisanih stvori zdravstvene preduvjete da se virus sporo i beznačajno nastavi širiti, odnosno bude spriječen da čini značajniji problem građanima, te zdravstvenom sistemu.

Primjeri država koje su “odmakle” u imunizaciji, te posljedično značajno smanjile broj oboljelih i umlih, dovoljan je dokaz da je to jedini ispravan način i put za normalizaciju života, društva i privrede, saopćeno je iz INZ-a.

Komentari

Komentara