U Gradskoj upravi održana radionica o zelenoj tranziciji u okviru projekta SAGT

Spread the love
Dnis Husić GO SDA

U Gradskoj upravi Tuzle, u sali za sastanke, održana je radionica u okviru projekta “Strateški pristup zelenoj tranziciji – SAGT”, kojeg Grad Tuzla realizuje u partnerstvu sa Regionalnom razvojnom agencijom Podravje iz Maribora, uz podršku njemačke organizacije Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. Grad Tuzla je trenutno u fazi pripreme izrade prve Strategije zelene tranzicije u Bosni i Hercegovini, koja će definirati smjernice za održivi razvoj grada u narednim godinama.Ovaj projekat postavlja Tuzlu kao lidera u Bosni i Hercegovini u procesu usvajanja zelene tranzicije.

Reha Centar

Gradonačelnik Lugavić istaknuo je značaj predstojeće izrade Strategije zelene tranzicije za Tuzlu:„Usklađivanje sa strategijom i planovima Europske unije i Europske komisije u vezi s zelenom tranzicijom pokazuje koliko je Grad Tuzla posvećen praćenju najnovijih europskih i svjetskih trendova, uključujući i područje zelene tranzicije. Ponosni smo što smo prvi u Bosni i Hercegovini prihvatili ovaj koncept i započeli izradu strategije zelene transformacije Grada Tuzle.

Naglašavajući dugoročnost ovog procesa, gradonačelnik Lugavić je kazao: „Cilj nam je da do 2050. godine postanemo grad s nultom emisijom štetnih plinova. Ovaj projekat zahtijeva edukaciju, ne samo unutar Gradske uprave i preduzeća, već i među građankama i građanima Tuzle, kako bismo zajednički gradili održivu budućnost.”

Grad Tuzla nastavlja postavljati nove standarde u održivom razvoju i zaštiti okoliša, čime potvrđuje svoju poziciju pionira u zelenoj transformaciji na prostoru Bosne i Hercegovine.

aktuelno.ba/Grad Tuzla

Komentari

Komentara