Neka hrana koja se zasigurno nalazi i na vašem jelovniku, sadržava otrov opasan po zdravlje! Srećom, najčešće je riječ o manjim količinama koje nisu opasne za zdravlje, ali dobro je znate koje vas opasnosti vrebaju na tanjuru.
Višnje
Same po sebi višnje nisu loše, ali jesu njihove koštice! I pritom ne mislimo na činjenicu da se možete ugušiti košticom, nego na cijanid koji se nalazi u njoj! Ako slučajno dođete u kontakt s mljevenom košticom ili je sami pregrizete, znajte da dolazite u blizak susret s cijanidom!
Divlji bademi
U redu, vjerovatno ne jedete divlje badame jer nisu ni ukusni (gorki su!), ali nije zgorega znati da ako se jednom slučajno zabunete i posegnete za divljim bademom, možete očekivati vrlo opasnu reakciju opasnu po život! Zašto? I oni sadržavaju cijanid!
Ricinus
Kao što vjerovatno znate, ricinus je jedna od najotrovnijih biljki, a od njih dobivamo i ricinusovo ulje koje mnogi ljudi koriste. Ni ricinusovo ulje nije lišeno otrova pa s njim rukujte iznimno oprezno i u dogovoru sa stručnom osobom.
Jabuke
Naravno, jabuke su zdrave, ali i njihove sjemenke sadržavaju male doze cijanida. Ako tu i tamo progutate koju sjemenku nije strašno i neće vam se ništa dogoditi, ali ako to redovno radite mogli biste imati ozbiljnih problema. Najblaži od njih su probavne tegobe. Dakle, izbjegavajte sjemenke jabuke.
Paradajz
Amerikanci su tokom prošlih stoljeća paradajz doživljavali kao otrovne biljke. Danas znamo da paradajz nije otrovan, naprotiv, zdrave je, ali… Paradakz u sebi sadžava male količine nekih otrovnih tvari. Kada biste stalno jeli samo paradajz, te tvari bi djelovale, ali budući da većina ljudi paradajz jede u normalnim količinama, otrov ipak ne šteti organizmu.
(Tportal.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)