Koliko košta montaža ili ugradnja bazena u dvorištu?

Rental Travel

Pitate se koji je najbolji način da se rashladite tokom vrelih ljetnih dana?

Reha Centar

Bijeg iz grada i odlazak na ljetovanje je definitivno prvi tačan odgovor na ovo pitanje.

Nije vam dovoljno putovanje, već želite zabavu i ugođaj tokom cijelog ljeta?

Pravi način za to je da obezbijedite bazen u vašem dvorištu u kome ćete uživati sa svojim prijateljima i porodicom. Na taj način, nećete morati da planirate odlazak na neki od gradskih bazena na kojima je gužva, već ćete bazen imati na raspolaganju u svakom momentu.

Ukoliko ste razmišljali da nabavite bazen ali niste sigurni za koji da se odlučite, nastavite sa čitanjem ovog teksta, saznajte koji sve bazeni postoje, koja je njihova cijena i na taj način odaberite onaj koji vam najviše odgovara.

Montažni bazen – povoljno rješenje

Montažni bazeni za dvorište su idealno rješenje ako u svom dvorištu želite da nabavite bazen na brz i jednostavan način, po veoma povoljnim cijenama. Cijena bazena dosta varira i zavisi najviše od dimenzija za koje se odlučite. Na primjer, bazen manjih dimenzija možete kupiti za manje od 10.000 dinara, srednjih dimenzija za oko 20.000 dok cijena onih najvećih može biti preko 100.000 dinara.

Ono što je potrebno da uradite je da odredite koliko ste novca spremni da izdvojite za ovaj poduhvat i na osnovu toga odaberete onaj bazen koji ulazi u vaše cjenovne okvire i istovremeno najbolje zadovoljava vaše zahtjeve.

Pri odabiru montažnog bazena, osim njegove veličine možete birati i njegov oblik, jer je oni prave u pravougaonom i kružnom obliku. Sama postavka bazena je brza i jednostavna, ali je prethodno neophodno pripremiti podlogu na kojoj će se on naći.

Prvo što treba da uradite je da razmislite na kom mjestu u dvorištu će se vaš bazen naći. To mogu biti gola zemlja, betonska ili travnata površina. S obzirom na to da površina ispod bazena treba da bude u potpunosti ravna kako bi bazen bio što stabilniji, najbolji izbor je beton.

Ukoliko ste se ipak odlučili za travu ili zemlju, neophodno je da pripremite podlogu prije montiranja bazena, jer na njoj ne smiju da postoje neravnine. Uklonite sve kamenčiće i oštre predmete sa trave ili zemlje kako se dno bazena ne bi oštetilo.

Kako dno bazena ne bi bilo previše tvrdo i kako bi kupanje u bazenu bilo prijatnije, preko trave možete postaviti specijalnu podlogu za bazen, pijesak ili stari tepih koji vam više nije potreban. Također, ovim korakom smanjićete šansu da se na dnu bazena pojavi buđ.

Nakon što je podloga spremna potrebno je samo da postavite metalne šipke oko bazena i postavite bazen na njih.

Ukoliko želite da održavate temperaturu vode u bazenu konstantnom, ispod podloge možete postaviti stiropor koji je termoizolacioni materijal a preko bazena postavite solarni prekrivač, koji će sprečiti da prljavština uđe u bazen.

Naravno za samo održavanje bazena biće vam potrebna i dodatna oprema – filter, mrežica za čišćenje, hlor i tablete za prečišćavanje vode.

Bazen na naduvavanje ili bazeni sa prstenom

Bazeni sa prstenom ili Easy set bazeni su bazeni okruglog oblika čija se gornja ivica naduvava. Oni su jeftinija opcija od montažnih bazena, pa se bazen prečnika 3 metra može nabaviti sa nešto više od 10.000 dinara.

Jedina mana ovih bazena je što su ograničenih dimenzija – najveći bazeni ovog tipa imaju prečnik 5 metara.

Priprema podloge za montiranje Easy set bazena je identična kao i za montažni bazen, a nakon što je podloga spremna, montiranje je vrlo jednostavno. Postavite bazen na željeno mjesto u dvorištu i napunite ga vodom. Sa rastom nivoa vode u bazenu, bazen će se sam podići, a jedino što je potrebno da uradite je da naduvate prsten oko bazena kako voda ne bi izašla van bazena.

Ugradni bazen – betonski bazeni u dvorištu

Betonski bazeni su najskuplji a njihova izgradnja može koštati i nekoliko desetina hiljada eura. Prosječna cijena betonskog bazena sa svim radovima je oko 600 eura po metru kvadratnom.

Osim što je cijena ovog bazena znatno veća od onih koje smo prethodno naveli, njihova izgradnja sastoji se iz više faza i zahtjeva dosta vremena. Prva faza je projektovanje bazena koje može koštati i preko 1000 eura. Zatim slijedi iskopavanje, koje je između 1500 i 3000 evra, betoniranje koje je između 3000 i 6000 eura i hidroizolacija i postavka keramike koja može koštati i do 8000 eura.

Cjelokupan proces izgradnje betonskog bazena traje u prosjeku 8 nedjelja.

Koji bazen izabrati?

Iako je betonski bazen svakako najljepša i najkomfornija opcija, nemaju svi finansijske mogućnosti da ga posjeduju. Osim znatno većeg novca koji je potreban za njega, betonski bazen zahtjeva više prostora u dvorištu, ali i redovno održavanje koje iziskuje dodatni novac.

Ukoliko ste se odlučili za montažni bazen, veoma je važan njegov kvalitet, te bi i time trebalo da se vodite pri njegovoj kupovini. Kvalitet ne znači uvijek da ćete morati da izdvojite veliku sumu novca, potrebno je samo da izdvojite vrijeme i uporedite karakteristike različitih bazena.

Nadamo se da smo vam ovim tekstom pružili informacije o cijenama različitih bazena i pomogli da se odlučite za neki od njih.

Avokado.rs / foto https://www.pexels.com/

 

Komentari

Komentara