Jedan profesor predavao 70 predmeta, drugi 56…

Spread the love
Menprom

Radi činjenice što ne ispunjava uvjete za rad i obavljanje djelatnosti prema važećim propisima iz područja visokog obrazovanja, Evropskom univerzitetu u Brčkom prošle je sedmice trajno zabranjen dalji rad.

Reha Centar

Ovakva odluka je uslijedila nakon šestomjesečnog upravnog nadzora tokom kojega su utvrđene najteže povrede zakona. Radi se o univerzitetu koji pohađa oko 1400 studenata od kojih trećina njih dolazi iz Hrvatske, piše Večernji list.

Studentima je u Brčkom bilo ponuđena mogućnost studiranja raznih društvenih smjerova, farmacije, sestrinstva i sanitarnog inženjerstva i stomatologije.

Cijene su se kretale od 2.000 KM za društvene smjerove do 7.000 KM godišnje za studije stomatologije i farmacije.

– Univerzitet je izvodio potpuno drugačije studijske programe od onih za koje su imali dozvolu, a većina profesora angažirana je u nastavi sa šest do sedam puta većom normom od dopuštene. Od 60 profesora, koliko im je potrebno po standardima za izvođenje nastave, Univerzitet ih ima zaposleno samo deset, ali ni jedan od njih ne ispunjava zakonske uvjete u pogledu izbora u zvanje.

Tako je jedan profesor održavao nastavu na 56, a drugi na 70 nastavnih predmeta, rekao je voditelj Odjela za obrazovanje u Vladi Brčko Distrikta Momčilo Poljić koji je najavio i da će upravni nadzor biti nastavljen i na drugim univerzitetima, a da je cilj uvođenja reda u obrazovanje.

Komentirajući odluku o zabrani rada prorektor Europskog univerziteta u Brčkom Mirko Kulić najavio je da će pokrenuti upravni spora pred sudom u Brčkom u kojem će tražiti odgodu izvršenja rješenja do njegova okončanja.

U međuvremenu studenti su ogorčeni koji smatraju da su oni zapravo samo usputne žrtve politike. Poručuju i da se neće pomiriti s tim da im trud, vrijeme i uložen novac odu u vjetar te da će učiniti sve da zaštite svoja prava.

Tako je putem Facebooka već krenuo poziv upućen svim kolegama da se ujedine kako bi pomoć zatražili i od međunarodne zajednice.

– Budući da ne znamo svoj status, nema nas tko zaštititi, a ovdje nas je puno iz EU-a, odnosno Hrvatske, u mukotrpnu pravnu bitku koja tek predstoji treba se aktivno uključiti delegacija EU-a, OHR-a i supervizor za Distrikt. Neka svi znaju da im se obraća masa prevarenih i od vlasti ostavljenih studenata iz BiH, ali i iz EU-a i drugih zemalja, stoji u pozivu jedne od studentica objavljenom na Facebooku.

(Večernji list, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

Komentari

Komentara