Korupcija – pošast koja uništava BiH

Spread the love
Rental Travel

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane, Slovenija, redovito analizira događanja na Bliskom istoku i Balkanu. IFIMES analizira prisutni organizirani kriminal i korupciju u Bosni i Hercegovini te ozbiljnost namjera vlasti u borbi proti organiziranog kriminala i korupcije. Iz analize „Bosna i Hercegovina: Korupcija – pošast koja uništava BiH“ izdvajamo najvažnije dijelove.

Reha Centar

Prema Indeksu percepcije korupcije kojeg je početkom decembra objavila ugledna nevladina organizacija Transparency International (TI), Bosna i Hercegovina zauzima 72. mjesto od ukupno 175 zemalja svijeta koje su obuhvaćene istraživanjem i nalazi se u grupi evropskih zemalja s najvišom korupcijom (Podatak: Transparency International Corruption Perceptions Index 2013).

Bosna i Hercegovina to mjesto dijeli sa svojim istočnim susjednom – Srbijom. Bolja je od, primjerice, Bugarske i Grčke koje su na 77., odnosno 80. mjestu, a u lošijem položaju je od Makedonije i Crne Gore koje su na 67. mjestu, Hrvatske na 57. i Slovenije na 43. mjestu. U uvjerljivo najgorem položaju u regiji su Albanija – 116. i Kosovo na 111. mjestu.

 U regiji bivše Jugoslavije, dakle, Bosna i Hercegovina je uz, Srbiju, Kosovo i Albaniju, u najtežem položaju u pogledu korupcije, pa i organiziranog kriminala koji se uglavnom usko naslanja na spomenutu društvenu pošast.

 U situaciji podijeljenog društva, lošeg međunarodnog položaja, izrazito nerazvijene ekonomije i odsustva perspektiva za budućnost, korupcija za Bosnu i Hercegovinu već ima kobne posljedice.

 Građani Bosne i Hercegovine postaju sve više svjesni, da je stanje korupcije i kriminala dostiglo toliku razinu da je situacija u zemlji gora od bilo koje službene ocjene i analize, jer su suočeni s realnošću prema kojoj je društveni, politički i ekonomski život zemlje gotovo u potpunosti podređen korupciji, odnosno bez nje naprosto ne funkcionira nijedna društvena sfera.

 Primjera je mnogo. Iako se primjeri koje ćemo spomenuti mogu pronaći i u drugim zemljama regije Zapadnog Balkana, pa čak i u onima koje su već sastavni dio Evropske unije (EU), a na raznim listama su bolje pozicionirane od Bosne i Hercegovine. Bosnu i Hercegovinu smo izabrali, jer su korupcija i kriminal u njoj dostigli zastrašujuću razinu pa se često mogu čuti ocjene kako će korupcija u Bosni i Hercegovini morati da bude iskorijenjena ili će naprosto biti ugroženo njeno funkcioniranje kao države.

 Istraživanja pokazuju da korupcija kroz obrazovni sistem u Bosni i Hercegovini, kao i u Srbiji, ima utrt put. Prema nedavnom istraživanju Transparency Internationala (TI) u kojem je anketirano 2.000 studenata i 500 uposlenika svih javnih i dijela privatnih univerziteta u Bosni i Hercegovini, svaki četvrti student bio je u dodiru sa korupcijom, odnosno, platio je za pozitivnu ocjenu ili mu je bio tražen novac za polaganje ispita. Cijena pojedinih ispita doseže i do 2.000 KM (oko 1000 EUR).

 Korupcija je gotovo uobičajena u bosanskohercegovačkom zdravstvu. Zabilježeni su slučajevi u kojima se i najtežim bolesnicima ili pacijentima koji su bili na samrti nije ukazala ljekarska pomoć jer nisu bili u mogućnosti da ponude mito. Pojedini ljekari uzimaju sve pa i suhomesnate proizvode. Mito se u Bosnu i Hercegovini daje i u slučajevima kada su bolešću pogođeni i najmlađi pacijenti.

Poznat je slučaj da ljekari u zdravstvenim ustanovama u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, Sarajevu, osim jednoga, nisu htjeli na svoje bijele mantile staviti oznake sa simboličnim porukama: ‘Ja ne uzimam mito!’. U pojedinim bolnicama ljekari otvoreno govore kolika je njihova ‘cijena za operaciju’.

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane

Ljubljana, 27. decembar/prosinac 2013

aktuelno.ba

Komentari

Komentara