Zašto se ne poštuje jako precizna odluka Centralne izborne komisije?

Spread the love
Rental Travel

Moram priznati kako nikako ne volim niti odobravam načine vođenja predizbornih kampanja u Bosni i Hercegovini! Sa neke sigurne distance, posmatrajući to đavolje kolo stekao sam dojam kako se kampanja u našoj domovini ne može voditi bez kršenja i zaobilaženja Izbornog zakona.

Reha Centar

Centralna izborna komisija kao i Izborni zakon vrlo su kategorični po pitanju javnog plaketiranja, po odluci pomenute komisije, manje ili više vizualno uspjeli plakati, mogu se naći isključivo na mjestima koja su predviđena za taj oblik oglašavanja, a to su oglasne ploče koje su raspoređne širom Tuzlanskog kantona, za plaketiranje predviđeni široki betonski stubovi kao i privatni prostori uz obligatornu saglasnost vlasnika istog! Lično, ne vidim prostor za drugačije tumačenje jako precizne odluke Centralne izborne komisije, stoga se ne mogu načuditi činjenicom da plakate skoro pa svih političkih subjekata „ukrašvaju“ svaki stub Elektroprivrede, skoro svaki  nesretni Bagrem i Hrast, autobuska stajališta, potporni zid, ulaze u tunele, čak i neki saobraćajni znakovi nisu mogli ostadi pošteđeni ove vandalističke i krajnje rustikalne prakse!

Kako je moguće da budući zakonodavac krši kategorične zakonske norme i na taj način sam obezvrjeđuje zakon, odnosno odluke i norme koje je sam donio?!?

Bosna i Hercegovina nema taj luksuz u kojem može reći, ne želim taj novac, a kada su već budžetski novci bačeni za plakate i bilborde, zašto se dio tog novca ne bi putem rigoroznih kazni vratio u budžet i time se stavio u službu javnog interesa?!?

Jasenko Valjevac

 

aktuelno.ba

 

Komentari

Komentara