U Maloj vijećnici Hrvatskog sabora obilježena 21. godišnjica genocida u Srebrenici

Spread the love
Rental Travel

 Srebrenica je bila i ostala poraz cijelog čovječanstva, naglasio je predsjednik Sabora Željko Reiner i dodao kako Srebrenica obavezuje sve u jugoistočnoj Europi na istrajavanju u razotkrivanju svih zločina i privođenju zločinaca licu pravde, rečeno je na obilježavanju 21. godišnjice genocida u Srebrenici u hrvatskom Saboru.

Reha Centar

U Maloj vijećnici Hrvatskog sabora obilježena je 21. godišnjica genocida u Srebrenici u organizaciji Vijeća bošnjačke nacionalne manjine grada Zagreba (VBNMGZ) i Kulturnog društva Bošnjaka Hrvatske Preporod, koja se održava pod saborskim pokroviteljstvom.

Program je vodio bh. glumac Emir Hadžihafizbegović, a osim govora koji su održani, u Maloj vijećnici je nastupio i džamijski zbor Arabeske te hafiz Aziz Alili.

Predsjednik Sabora Željko Reiner kazao je kako se zločin u Srebrenici dogodio pred očima međunarodne javnosti, što ovom genocidu, rekao je, daje dodatnu težinu. Reiner je izrazio duboko suosjećanje posebno sa srebreničkim majkama koje su godinama nakon što je zločin otkriven morale ukazivati na ovaj genocid.

Reiner je istaknuo kako ova saborska komemoracija želi ukazati na svaki zločin potaknut vjerskom, nacionalnom ili rasnom mržnjom, kao i osuditi one koji i dalje negiraju da je u Srebrenici 1995. počinjen planirani masovni zločin u kojem je stradalo 8.372 osoba.

“U svakom negiranju ili prikrivanju istine ili pak u relativiziranju zločina leži klica budućih mržnji, budućeg nasilja i novih, još krvavijih ratova i zločina”, poručio je.

Srebrenica je bila i ostala poraz cijelog čovječanstva, naglasio je Reiner i dodao kako Srebrenica obavezuje sve u jugoistočnoj Europi na istrajavanju u razotkrivanju svih zločina i privođenju zločinaca k licu pravde.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić nazvao je srebreničku tragediju najbrutalnijim zločinom protiv čovječnosti u Europi od Drugog svjetskog rata. Kazao je kako ni nakon 20 godina istina o Srebrenici nije potpuna, niti su počinitelji odgovarali za svoja zlodjela.

Saborska zastupnica albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine Ermina Lekaj Prljaskaj istaknula je kako je srebrenička žrtva duboko ugrađena i u temelje hrvatske državnosti.

Predsjednik VBNMGZ-a Harun Omerbašić u svom je govoru rekao:

“Odričemo se osvete, odričemo se želje za poravnavanjem računa i svega onoga što je moglo motivirati te krvnike. Ali ustrajemo i inzistiramo na pravdi, na pravdi koja će sve one karadžiće i mladiće dovesti pred kakvo-takvo lice pravde. Jer, ruku na srce, ništa neće vratiti naše mrtve”.

Hrvatski sabor je 2009. godine proglasio Dan sjećanja na genocid u Srebrenici i time se svrstao u red parlamenata zemalja koje priznaju srebrenički genocid.

Komemoracija i spomen na 21 godinu od srebreničkog genocida održat će se i večeras pred Islamskim centrom u Zagrebu.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara