SBB Biznis klub na području TK analizirao stanje u privredi

Rental Travel

SBB Biznis klub na području Tuzlanskog kantona je analizirao stanje u privredi na području ovog kantona. Privrednici TK okupljeni u SBB Biznis klub su razmatrali izgradnju pravnog okvira za privređivanje u Federaciji BiH i TK, očuvanje i unapređenje konkurentske sposobnosti Pvrednih društava, a pogotovo malih i srednjih preduzeća, te rad inspekcijskih organa.

Reha Centar

Privrednici su iskazali zabrinutost podacima koji govore da je od ukupnog broja Privrednih društava sa područja kantona, gotovo jedna trećina, tj. oko 1000 privrednih društava, poslovala sa gubitkom u 2013. god., a da u Tuzli, kao najmnogoljudnijoj i privredno najznačajnijoj opštini u “gubitašima” je zaposleno  44% , ili gotovo 10.000 radnika. Posebno zabrinjava podatak da je na evidenciji kantonalne službe za zapošljavanje blizu 100.000 nezaposlenih, od kojih je 6.500 mladih sa fakultetskom diplomom. Istaknuto je loše stanje u privrednim sektorima koji su izvozno orijentisani, kao što je drvoprerađivačka i metaloprerađivačka industrija. Očuvanje i poboljšanje konkurentskih sposobnosti Privrednih društava u navedenim, ali i drugim privrednim sektorima, nije moguće bez odgovarajućeg pravnog okvira za privređivanje.

FUAD HADŽIMEHMEDOVIĆ SBB TK

SBB Biznis klub podržava privrednike u njihovim zahtjevima za izradu i usvajanje stimulativnih zakona i propisa koji će omogućiti brži privredni razvoj i zapošljavanje. Za očuvanje i poboljšanje konkurentske sposobnosti Privrednih društava,  potrebne su stimulativne mjere koje su na nivou stimulacija koje imaju kompanije u zemljama iz okruženja.

Privrednici u SBB Biznis klubu traže od Uprave za inspekcijske poslove da, shodno deklarisanoj misiji, inspekcijske poslove obavljaju profesionalno i transparentno, a u cilju dosljedne provedbe zakona u FBiH. SBB Biznis klub će zajedno sa privrednicima i u budućnosti raspravljati o važnim privrednim temama, kao što su teme iz oblasti rudarstva i energetike, obrazovanja u funkciji privrede i zapošljavanja, energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije i sl.

SBB Biznis klub je otvoren za sve ideje i inicijative privrednika koje su u funkciji razvoja i zapošljavanja, te ovom prilikom poziva privrednike da prihvate ponuđenu partnersku ulogu u stvaranju povoljnijeg poslovnog ambijenta.

Press služba KO SBB TK

aktuelno.ba

 

 

Komentari

Komentara