Obilježen Dan Grada Srebrenika

Menprom

Povodom Dana Grada Srebrenika delegacija Vlade predvođena premijerom Tuzlanskog kantona Jakubom Suljkanovićem prisustvovala je danas svečanoj sjednici Općinskog vijeća i položila cvijeća na spomen obilježjima.

Reha Centar

Obrativši se prisutnima ovom prigodom, premijer Suljkanović je svim građanima uputio čestitke povodom obilježavanja Dana Grada, kao i na dobivenom statusu Grada.
„Odlukom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, konačno je obnovljeno pravo na status grada, koje su Srebrenik i Srebrenčani dosegnutim nivoom urbanizma, infrastrukture, razvijenošću kulturnih, društvenih, sportskih i drugih institucija zaslužili i mnogo ranije”, rekao je premijer Suljkanović.
U svom je obraćanju premijer Suljkanović je posebno je istakao i značaj privrednog razvoja, te stvaranja uslova za privlačenje domaćih i stranih investitora, a time i otvaranju novih radnih mjesta, pri čemu bi prioritet općinskih vlasti trebalo biti formiranje takozvanih poslovnih zona.
„Očekujem da će obnovljeni status grada dodatno privući potencijalne investitore, turiste i druge koji su dolazili i koji će doći u Srebrenik. U tom smjeru razvoja lokalna uprava i kantonalni nivo vlasti zajedničkim snagama rade na stvaranju povoljnijeg privrednog ambijenta i razvoju infrastrukture. Uglavnom je riječ o projektima rekonstrukcije putne mreže, vodoprivrednih objekata, te projektima usmjerenim na zaštitu i očuvanje životne sredine. Vlada TK će i u narednom periodu, u saradnji s Gradskom upravom, realizirati razne projekte, te kroz razvoj poslovnih zona domaćim i inostranim investitorima nastojati da ponudi znatno povoljnije uslove za pokretanje biznisa i otvaranje novih radnih mjesta, i uopće razvoj Grada”, zaključio je premijer Suljkanović.

Nakon polaganja cvijeća i svečane sjednice, brojne zvanice prisustvovale su svečanom otvorenju rekonstruisane sportske dvorane u Srebreniku, koja će dati dodatni impuls razvoju sporta u ovom gradu, kao i otvaranju Turističke zajednice Grada Srebrenika od koje se očekuje da u narednom periodu da dodatni impuls razvoju i boljem iskorištavanju turističkih resirsa i potencijala ovog kraja.

Također upriličena je i posjeta jednom od lidera srebreničke privrede, privrednom društvu Herceg d.o.o., a današnje aktivnosti obilježavanja Dana Grada bit će okončane posjetom Starom gradu Srebreniku.
Za subotu u 19 sati u Srebreniku je predviđena promocija knjige „Tuzla i regija u odbrani BiH 1992-'95”, autora Mehe Bajrića, a svečanost obilježavanja Dana Grada Srebrenika bit će završena koncertom Mirze Selimovića – „Mirza svome gradu” koji će početi u 20 sati i 30 minuta.

 

 

Komentari

Komentara