I sahat u kojem su ubijeni i njihovi kaburi biće svjedoci zla koje im je naneseno

Rental Travel

U prisustvu najužih članova porodice, rodbine i prijatelja iz Tuzle je put šehidskog mezarja Rakita u Vlasenici ispraćeno šest tabuta sa posmrtnim ostacima nevino ubijenih Bošnjaka Vlasenice u etničkom čišćenju ovog grada 1992 godine.

Reha Centar

Među žrtvama koje će biti ukopane nalazi se i 7-godišnji Edis (Fadil) Hajdarević 1985, 17 – godišnji Dijan (Kane) Dragić rođen 1975. godine. Salko (Ibro) Merić 1958,  Sakib (Edhem) Saračević 1963. Duda Dautović  1924. te Džemila Ferhatović rođena 1930.

DŽENAZA VLASENICA DŽENAZA VLASENICA

Prisutnima se kratko obratio Dr.Sead ef Seljubac ispred medžlisa Islamske zajednice Tuzla koji je između ostalog naglasio da 7- godišnji dječak Edis nije imao vremena da bilo kome za bilo što bude kriv ali je kao i svi drugi ubijen samo zato što je Bošnjak.

DŽENAZA VLASENICA

„ I sahat u kome su ubijeni i kaburi u kojima će naći svoj smiraj će svjedočiti na Danu sudnjem pravdu kada druge pravde osim one Allahove neće biti“ istakao je još kratko Sead ef. Seljubac.

SEAD EF SELJUBAC

Ovo je 12. kolektivni ukop ubijenih u proteklom ratu na vlaseničkom području.

Kolektivna dženaza i ukop biće obavljen na Šehidskom mezarju Rakita u Vlasenici  u subotu, 18. aprila ove godine.

Podsjetimo, svih svih šest  žrtava ekshumirano je iz masovne grobnice Ogradice, koja je otvorena 2003. godine. Iz ove grobnice su ekshumirana ukupno 232 slučaja, od kojih je 112 kompletnih i 120 nekompletnih tijela. Radi se o sekundarnoj masovnoj grobnici iz koje je ukupno identifikovano 155 tijela.

DŽENAZA VLASENICA

U etničkom čišćenju i genocidu ubijeno je oko 2.600 stanovnika Vlasenice, a od toga 265 djece.

Prema nekim podacima, 863 Vlaseničana su stradala u genocidu u Srebrenici. Oko 700 žena iz Vlasenice je prošlo kroz torture, a mnoge su silovane.

Porodice još uvijek traže nekoliko stotina svojih najmilijih. U posljednjih nekoliko godina nije otvorena nijedna masovna grobnica u vlaseničkom kraju, kako bi se ekshumirale žrtve stravičnih zločina. Za ratne zločine u su osuđene tek tri osobe. Dragan Nikolić Jenki je osuđen u Hagu, dok su Predrag Bastah zvani Car i Goran Višković zvani Vjetar, osuđeni pred Sudom BiH.Veljko Bašić, nekadašnji upravnik logora Sušica, kroz koji je prošlo preko 8.000 Bošnjaka, oslobođen je odlukom Suda BiH zbog godina starosti.

DŽENAZA VLASENICA DŽENAZA VLASENICA

DŽENAZA VLASENICA

aktuelno.ba

 

 

Komentari

Komentara