Fajront u Sarajevu za Neleta Karajlića

Od aprila 1992. godine Karajlic s porodicom živi u Srbiji, a u subotu navecer na Jahorini je promovirao knjigu “Fajront u Sarajevu”, da bi se u nedjelju spustio u grad.

U konobi “Luka”, u centru bh. prijestonice, koja je u vrijeme Neletovog boravka bila pod kljucem, a ispred je dežurala policija, nije bilo njegovih prijatelja s kojima je osamdesetih godina prošlog stoljeca ucestvovao u stvaranju “Nadrealista” i “Zabranjenog pušenja”.

Boris Šiber, kako nam je kazao, 23 godine nije kontaktirao s “Karajlicem”, niti namjerava.

– Otkada je otišao iz Sarajeva nijednom se nismo culi. Kada sam cuo da Emir Kusturica i on pjevaju “Ko ne voli Dabic Rašu popusio k.tu našu, to je za mene uvreda, za sve nas koji smo ovdje ginuli, Srebrenicu da ne spominjem. /…/ Znaci, ja sam s Neletom završio do kraja života. Ne interesira me uopce. Ne razmišljam o njemu.

Kako saznajemo, na zatvoreno druženje Nele je telefonski pozvao Nedima Tabakovica Cuku, vlasnika poznatog sarajevskog okupljališta “Šetalište”.

– Zvao me tri puta, a prije pet-šest dana i pozvao da dodjem na promociju na Jahorinu, da mi potpiše knjigu. Rekao sam da necu da se nalazim s njim po Palama ili Jahorini i da dodje kod mene u “Šetalište” ili da se nadjemo kod zajednickog prijatelja Macka u njegovom kaficu na Dobrinji. On nije prihvatio jer, kao, tamo dolazi neka sarajevska raja koja mu ne odgovara – kaže Tabakovic.

On istice da ga je nakon toga “Nele” pozvao u konobu “Luka”, ali da ga je opet odbio. Tabakovic istice da su Neletu, nakon što se posvadjao s Emirom Kusturicom, zatvorena mnoga vrata u Srbiji.

– On je krahirao kao glumac i pjevac i sada možda traži povratak u Sarajevo ili mu je nedostajalo publiciteta pa je na ovaj nacin želio skrenuti pažnju na sebe. On pati za Sarajevom i više od toga. To sam osjetio u našem svakom razgovoru. Njegova supruga cesto dolazi u Sarajevo. Nedavno je bila i na godišnjici mature u “Šetalištu”. Mogao je samo normalno doci, ali tada niko ne bi znao, što mu nije u interesu – kaže Tabakovic.

Kada smo za komentar pozvali Zenita Ðozica, znao je i prije nego što smo postavili pitanje zbog cega smo ga pozvali.

– Zamolio bih vas da me izostavite iz toga ako je moguce. Ne vidim nikakvog razloga da komentiram tako neku bezveznu stvar – kazao nam je Ðozic kratko.

I Sejo Sexon nije želio ništa reci u vezi s ovim slucajem.

– Nemam ništa reci – kratak je bio nekadašnji Neletov komšija i kolega iz grupe.

Bosanski kongres – aktuelno.ba

 

Komentari

Komentara