Održan okrugli sto „Gornja Tuzla u vremenu“ 

Spread the love
 
Održan okrugli sto „Gornja Tuzla u vremenu“
Rental Travel

U okviru Vjersko-kulturne manifestacija „500 godina Hadži Iskender džamije u Gornjoj Tuzli (dvadeset godina od obnove)“, koju organiziraju Muftijstvo tuzlansko i Medžlis Islamske zajednice Gornja Tuzla, održan je okrugli sto „Gornja Tuzla u vremenu“.

Reha Centar

Muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović je kazao da je Gornja Tuzla u ovom danu centar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Nesvakidašnje je da u našoj zemlji, u ovom dijelu svijeta obilježavamo 500 godina trajanja jedne ustanove.

– Važno je da smo i na ovaj način prolazili svojom prošlošću. Osnovano je govoriti o prošlosti, moramo se podsjećati i učiti iz života ranijih generacija. Allah u Svojoj časnoj objavi govori o prošlosti i sve to ima jednu veliku svrhu, valja nam, kako je to kazano, ibret uzeti, valja nam se poučiti, pripremiti za budućnost – istakao je muftija Fazlović.

Muftija Fazlović je podsjetio da kada se postigne dobra interakcija, sinteza između prošlosti i sadašnjosti onda to može biti itekako važna pretpostavka da se ispravno odredimo prema svojoj budućnosti.

– Da naša ljubav prema djeci, našim budućim naraštajima ima i svoju duhovnu, emocionalnu dimenziju, ali i da budemo racionalni, razboriti, dalekovidi, onako kako naša tradicija nalaže, da se spremimo i da svoju djecu odgajamo za vrijeme u kojem će oni živjeti. Ako je ikako moguće da im bude lakše i sigurnije. Vidite koliko je povijest bila turbulentna samo na primjeru Gornje Tuzle. Slušali smo o brojnim izazovima, a dobro znamo kolika je bila uloga Gornjotuzlaka u odbrani naše zemlje od agresije, njihovom masovnom uključivanju u gornjotuzlanski samostalni odred i kakva je to brana bila, bedem čvrsti da se čuvaju porodice, djeca, nejač, da se brani domovina i sve vrijednosti u njoj. I naše vrijednosti i vrijednosti koje dijelimo sa našim komšijama – poručio je muftija Fazlović.

O temi „Gornja Tuzla u vremenu“ govorili su dr. Sead Seljubac, dr. Adnan Jahić i dr. Izet Šabotić.

– Gornja Tuzla je po dosta toga posebna, pa evo to vidimo i u historijskom kontekstu. Historijske događaje i procese možemo pratiti od neolita do današnjih dana. Posebno je značajan osmanski period kad se Gornja Tuzla razvija i postaje značajna kasaba na prostoru Zvorničkog sandžaka. Značajnu ulogu je odigrala Iskenderova džamija izgrađena 1525. godine. Predstavljala je nukleus oko kojeg se razvijala čaršija u Gornjoj Tuzli. Sa današnjeg aspekta, možemo istaći njenu unikatnost, jer je malo čaršija koja su sačuvale orjentalnu izvornost koju nudi Gornja Tuzla – kazao je dr. Šabotić.

Na okruglom stolu predstavljena je i knjiga „Moja Gornja Tuzla – Vjerski život u XX stoljeću“ autora dr. Seada Seljubca.

Knjiga na jednom mjestu objedinjuje rasute podatke o životu gornjotuzlanskih imama, mujezina, mutevelija, džematlija, te dostupne informacije o vjerskim objektima i odgojno-obrazovnim institucijama.

– Naslov knjige asocira da je knjiga pomalo autobiografska, ima ličnih podataka, ali govori i o rodoslovlju. Fokus knjige jeste na vjerskom životu ovog prostora u XX stoljeću. Izvori su različiti, radi se o dokumentima iz različitih arhiva, kao što su kantonalni arhiv i arhiv Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Periodika je također zastupljena u knjizi. Knjiga obiluje događajima iz perioda XX stoljeća, obrazovnim institucijama na ovim prostorima, mektebima i tekijama – kazao je dr. Seljubac.

Hadži Iskender džamija, u narodu poznata i kao Čaršijska, podignuta je 1525. godine u centru naselja. Džamiju je izgradio Hadži Iskender, po kome su i džamija i mahala dobili ime. Na njoj je, u različitim vremenima, izvršeno više prepravki i intervencija. Svečano otvaranje džamije nakon temeljite obnove i proširenja održano je 11. septembra 2004. godine.

– Svima nama je na ponos i sa zadovoljstvom smo dočekali trenutak da obilježimo 500 godina Hadži Iskender džemije i 20 godina od njene obnove. Ovaj događaj i jubilej nam puno znače i ostat će u historiji upisani zlatnim slovima. Nadam se da će se naša djeca i mlađi sjećati ovog datuma i pričati o njemu. Gornja Tuzla je malo mjesto, imamo pet džamija i sve su u funkciji. Ezan se čuo s naših minareta i tokom agresije na našu domovinu. Sve navedeno su pokazatelji da džematlije ovdje znaju čuvati svoj din i svoju tradiciju – kazao je glavni imam MIZ Gornja Tuzla Salih-ef. Jusić.

Muftija Fazlović je na ovom skupu uručio hediju glavnom imamu Jusiću u znak zahvalnosti za tridesetogošnju predanu misiju služenja islamu i hizmeta muslimanima u Gornjoj Tuzli.

Uvodnu riječ na ovom skupu u ime Organizacionog odbora manifestacije kazivao je dr. Mensur Husić, a moderator je bila Amina Đulović. Ašere je na početku programa proučio Isad-ef. Halilović. U holu Društvenog doma izložene su i slike sa likovne kolonije Vršani, a u programu su učestvovale članice Vokalnog ansambla Udruženja građana “Pupanjke” iz Gornje Tuzle.

Danas je u Hadži Iskender džamiji džuma-namaz predvodio Husein-ef. Kavazović, reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

U subotu će biti otkrivena obilježja na mjestima na kojima su nekada bili Gornjotuzlanska medresa i džamije (Musalla, Mostar i Dragčin), porušeni nakon Drugog svjetskog rata. Centralna i završna svečanost manifestacije će biti upriličena u nedjelju programom obilježavanja 12. rebiul-evvel na području Muftiluka tuzlanskog.

   

 
aktuelno.ba/ Muftijstvo tuzlansko/ BIR

Komentari

Komentara