Gornja Tuzla: Večer Kur'ana u Hadži Iskender džamiji 

Spread the love
Rental Travel

U Hadži Iskender džamiji u Gornjoj Tuzli, u srijedu 11. septembra ove godine, održana je Večer Kur'ana.

Reha Centar

Ovaj program organiziran je na dan kada je prije dvadest godina, nakon temeljite rekonstrukcije i proširenja, svečano otvorena Hadži Iskender džamija.

Kako je kazao glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Gornja Tuzla Salih-ef. Jusić, Hadži Iskender džamija, poznatija kao Čaršijska, ostala je ponosna i prkosna baš kao i narod koji u njoj Allahu sedždu čini.

– Već 500 godina sa minareta ove džamije slušamo poziv mujezina, poziv na put istine, i biće tako, ako Bog da do Sudnjeg dana. Danas, ne samo da svjedočimo 500 godina vakufa hadži Iskendera, već i to da u našoj lijepoj čaršiji znamo brinuti o onome što nam je dato u amanet. Kao narod smo prolazili kroz različite periode, ali smo uvijek ostali postojani i predani svojim vrijednostima – istakao je glavni imam Jusić.

Kur'an je izvor života i snage, naglasio je glavni imam Jusić, a njegova prisutnost među nama donosi Allahovu milost, blagoslov i radost.

– Večeras smo počašćeni prisustvom naših alima koji će nam učiti Kur'an, o ljepoti islama kazivati. Kur'an je, kako je Muhammed, a.s., rekao proljeće naših srca. Nema veće radosti nego kad se uči Kur'an, jer svaki harf donosi dobro. Kur'an je putokaz u svakom trenutku našeg života, približava nas našem Stvoritelju – poručio je glavni imam Jusić.

Učači Kur'ana, koji su uljepšati ovu večer u Gornjoj Tuzli bili su: hafiz Husejn-ef. Smajić, hafiz Merim-ef. Đulović, hafiz Bajro-ef. Delić, hafiz Eldar.ef. Ćatibušić, Isad-ef. Halilović i Edib-ef. Avdić. Programu su prisustvovali dr. Sead-ef. Seljubac i mr. Ramiz-ef. Bajić, raniji dugogodišnji imami u Gornjoj Tuzli, a program su vodili Rahim-ef. Fejzić i Aldin-ef. Kušljugić.

Vazu-nasihat je govorio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tuzla hafiz Ahmed-ef. Huskanović koji je podsjetio na hadis u kojem Muhammed, a.s., kaže da je njegov ummet mubarek ummet, ne zna se je li mu bolji početak ili kraj.

– Treba da shvatimo koliko danas može biti značajan život u islamu, život muslimana, svakog od nas, koliko možemo doprinijeti ummetu Muhammeda, a.s. Oni koji su sa njim, Muhammedom, a.s., dostojanstveni su prema onima koji ne vjeruju, sa jednim ubjeđenjem da su na istini. Znaš da su tvoje noge, stopala toliko čvrsto na zemlji, ali tvoje srce, tvoj um toliko okrenuti Allahu da te ništa, uz Njegovu pomoć, ne može pomjeriti – kazao je hafiz Huskanović.

viber_image_2024-09-11_21-33-03-718.jpg - Gornja Tuzla: Večer Kur

„A samilosni među sobom“, nastavio je citirati ajet hafiz Huskanović, te je neopisivo važno da očuvamo tu nit između nas.

– Jedan od dokaza da vjeru nismo najbolje razumjeli jeste da postupamo obrnuto i to nam se često dešava. Prema svemu onome što je suprostno islamu često smo samilosni, hoćemo da napravimo kompromis, a sve ono što je islam, što je između nas, tu smo oštri. A Poslanik, a.s, kako Kur'an kaže, je blag prema vjernicima. To je sunnet. Sigurno je da nije lahko tako postupati, ali komunikacija između vjernika mora biti prefinjena, na jedan lijep način. Poslanik, a.s., nikada nije zagalamio na bilo koga, nije zagalamio na svoju ženu, djecu – poručio je hafiz Huskanović.

Programu su prisustvovali imami, vakifi, članove Izvršnog odbora i Skupštine MIZ Gornja Tuzla, te džematlije i gosti iz ovog, ali i drugih medžlisa.

Večer Kur'ana dio je programa Vjersko-kulturne manifestacije “500 godina Hadži Iskender džamije u Gornjoj Tuzli (20 godina od obnove)” koju organiziraju Muftijstvo tuzlansko i Medžlis Islamske zajednice Gornja Tuzla.

Sutra će u okviru ove manifestacije biti održana Večer zikra a u petak će hutbu u Hadži Iskender džamiji govoriti reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović. Isti dan će biti održan i okrugli sto o Gornjoj Tuzli. U subotu je planirano otkrivanje ploča na mjestima gdje je nekada bila Gornjotuzlanska medresa i tri džamije porušene nakon II svjetskog rata.

Manifestacija se završava carskim mevludom u Hadži Iskender džamiji na kojem će vazu-nasihat govoriti muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović.

(Alem Dedić/Preporod.info)

Komentari

Komentara