Vanjsko uređenje Internacionalnog omladinskog kampa Tuzla

Spread the love
Rental Travel

UG „Front“ prezentiralo je danas početak realizacije projekta vanjskog uređenjea Internacionalog omladinskog kampa Tuzla koji se nalazi u Mjesnoz zajednici Kiseljak. Ovo udruženje je odlukom Općinskog vijeća dobilo kamp na korištenje narednih 10 godina.

Reha Centar

„Na sjednici opštinskog Vijeća Tuzla održanog u decembru 2013. godine donešena je jednoglasna odluka o dodjeli internacionalnog omladinskog kampa udruženju građana Front. Kamp se nalazi na Kiseljaku. Inače , to  je bivši kamp od Saveza porodica šehida i poginulih boraca TK. Oni su ga koristili par godina, ali  od 2009 godine Kamp je prestao sa radom i u prilično je lošem stanju. Mi kao organizacija pokušavamo da taj kamp dovedemo na što bolji nivo. „- pojasnio je Sadik Jusić, koordinator projekta. On je dodao da je cilj otvaranja internacionalnog omladinskog kampa  jačanje nevladinog sektora, povezivanje svih mladih ljudi u našem gradu, državi, regiji.

„U kampu se nalazi jedan restoran, tri zgrade sa krevetima, dnevni boravak, drveni bungalov sa kancelarijama, banez, imao i plastenik. Planiramo i da obnovimo sportski teren, a i zasaditi ćemo voćnjak na goloj površini.“- izjavio je Jusić.

Za početak rekonstrukcije projekta UG „Front“ je apliciralo za sredstva preko Centra za promociju ciivlnog društva.

„Centar za promociju civilnog društva u saradnji sa ambasadom kraljevine Švedske je u sklopu programa malih grantova „Budi promjena“ dodijelila grantove za 20 nevladinih organizacija, tj. za udruženja građana i neformalnih grupa. U početku se na taj grant prijavilo 258 organizacija, dok je u uži krug ušlo 45 organizacija, dok je grant dobilo 20 organizacija. Maksimalni iznos je bio 5000 KM, a UG Front je dobio 4400 KM. Projekti traju od početka marta do početka juna, a sve će to nadgledati osobe iz CPCD-a. „- objasnio je Sadik Burek, član projektnog tima UG „Front“.

5

Sredstva koja CPCD daje ovom udruženju predviđena su za rekonstrukciju terena i vanjsko uređenje zapostavljenog Kampa.

„S obzirom da se radi o iznosu od 4 400 KM,  mi trenutno radimo na kompletnom vanjskom uređenju  kompleksa Kampa. U okviru ovog projekta mi smo  se odlučili da ova sredstva iskoristimo na popravku dijela ograde koja je u prilično lošem stanju. Također, izvršiti ćemo rekonstrukciju dijela staza, nabavku ivičnjaka koji će povezivati objekte u Kampu.“- rekoa je Srećko Banović,  član projektnog tima UG „Front“. Banović je dodao da su neki od prioriteta i osposobljavanje plastenika, sadnja voćnjaka, kao i zimzelenog drveća. Dio sredstava će biti utrošen u hranu, prevoz i alat u toku predviđenih šest volonterskih akcija.

FRONT

Posjetu i boravak u Kampu već je najavilo nekoliko organizacija, odnosno Humanitarna organizacija „Mirni most“ iz Italije, KUD „Berane“ iz Crne Gore, Udruženje samohranih roditelja i Udruženje socijalnih pedagoga.

S obzirom da je Kamp od javnog značaja očekuje se aktivno uključivanje privrednih subjekata koji bi podržali sanaciju jedinog Kampa ove vrste u regiji.

UG „Front“

Komentari

Komentara