UIO BiH: Rekordni prihodi u augustu – 680 miliona KM

Spread the love
Rental Travel

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine u augustu je prikupila 680 miliona KM, što je za 66 miliona KM više nego u istom mjesecu prošle godine i predstavlja najveći iznos prikupljenih prihoda od indirektnih poreza u jednom mjesecu od osnivanja ove institucije.

Reha Centar

Za osam mjeseci ove godine UIO prikupila je ukupno 4,589 milijardi KM, što je više za 321 milion KM ili 7,53 odsto u odnosu na isti period lani, kada su prihodi iznosili 4,267 milijardi KM, saopćeno je iz UIO.

Nakon izvršenih povrata poreskim obveznicima koji su u osam mjeseci ove godine iznosili 850 miliona KM, neto prikupljeni prihodi raspoređeni korisnicima – Bosni i Hercegovini, entitetima i Brčko Distriktu iznosili su 3,739 milijardi KM.

Ovi prihodi veći su za 183 miliona KM u odnosu na prihode koje su sa Jedinstvenog računa korisnici dobili za osam mjeseci prošle godine, naveli su iz UIO.

Za finansiranje institucija Bosne i Hercegovine tokom osam mjeseci ove godine raspoređeno je 499 miliona KM, Federaciji BiH 2,8 milijardi KM, Republici Srpskoj 1,57 milijardi KM i Brčko Distriktu 115 miliona KM.

Rast prihoda od indirektnih poreza pokrio je povećanje rata spoljnog duga u ovoj godini, tako da se do kraja godine očekuje da i entiteti direktno na račune dobiju više novca od indirektnih poreza u odnosu na prošlu godinu, navodi se u saopćenju.

Na osnovu posebne putarine za izgradnju autoputeva od 0,10 KM, za osam mjeseci Federacija BiH je dobila 70 miliona KM, Republika Srpska 46 miliona KM, a Brčko dDstrikt 2,3 miliona KM. Razlika predstavlja rezervu na posebnom računu za putarinu u iznosu od 0,10 KM.

BHRT

Komentari

Komentara