Salih ef. Jusić: Poruka i emanet koji su nam šehidi ostavili jeste da budemo dostojni žrtve i onoga što su oni bili

Spread the love
Rental Travel

Danas je drugi dan Ramazanskog bajrama u toku kojeg se u Bosni i Hercegovini obilježava i Dan šehida. Muslimani se danas, učeći dove i molitve, posjećujući mezarja u BiH, prisjećaju najboljih bosanskih sinova koji su dali živote u odbrani BiH.

Reha Centar

DAN ŠEHIDA

Bajram je radost za svakog muslimana, čitavu muslimansku zajednicu i čitav svijet. No, muslimani u BiH se drugog dana Ramazanskog bajrama prisjećaju velikog broja onih koji se više ne nalaze među živim, onih koji su živote izgubili u toku rata u BiH od 1992. do 1995. Širom zemlje više od 15 godina muslimanski vjernici drugog dana Ramazanskog bajrama prisjećaju se bosanskih šehida.

DAN ŠEHIDA

Dan šehida je dan sjećanja na sve one koji su se svojim hrabrim podvizima i plemenitošću u odbrani Bosne i Hercegovine uzdigli do najsvjetlijih primjera boraca za pravdu, istinu i dostojanstvo.

DAN ŠEHIDA

Ovaj dan se tradicionalno obilježava i na području Medžlisa Islamske zajednice u Gornjoj Tuzli. Vjernici i džematlije, članovi porodica i veliki broj građana Gornje Tuzle su od ranih jutarnjih sati obišli sva mezarja u kojima su ukopani šehidi, a zatim nakon podne namaza za sve proučili Tevhid i pred njihove duše poklonili Hatma dovu.

DAN ŠEHIDA

Glavni imam Medžlisa IZ Gornja Tuzla Salih ef. Jusić je za naš portal rekao da je ovo poseban dan za Gornju Tuzlu jer se svi zajedno sjećamo onih koji su u odbrani BiH dali svoje živote i koje će mo vječno pamtiti, jer su nam istovremeno pokazali put kako se čuva, voli i brani svoja domovina Bosna i Hercegovina.

DAN ŠEHIDA

Dan šehida u BiH ustanovljen je odlukom Rijaseta Islamske zajednice u BiH 23. januara 1995. godine. Čini se da, kako vrijeme prolazi, ova odluka Rijaseta sve više dobiva na važnosti i značaju. Svake godine drugi dan Ramazanskog bajrama sve više bosanskih muslimana odlazi na mezare i upućuje dove bosanskim šehidima.

Dan šehida je prilika da se sjetimo tih velikih, hrabrih i odlučnih ljudi, koji su znali zašto žive i zašto se bore.

Oni su živjeli za ovo što mi danas imamo – za slobodu, za mir, za domovinu, za šehadet, za bajram koji muslimani u BiH danas mogu slobodno i dostojanstveno obilježavati.

Prema islamskom vjerovanju, šehidi su muslimanski vjernici koji poginu braneći svoj imetak, vjeru, život, zemlju i porodicu.

AKTUELNO.BA

Komentari

Komentara