Ramiz Salkić: Svaki naš građanin u dijaspori je svojevrsni ambasador BiH

Spread the love
Rental Travel

Mr. Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS održao je u subotu 15. aprila 2017. godine predavanje mladim Bošnjacima iz organizacije BEMUF u Orebro-u u Švedskoj. Tom prilikom ih je pozvao na puni aktivizam, naglasivši važnost održavanja veze sa domovinom i očuvanja bosanskohercegovačkog i bošnjačkog identiteta.

Reha Centar

BEMUF okuplja oko 3.600 mladih Bošnjaka koji žive u Švedskoj i jedna je od najznačajnijih organizacija mladih useljenika u ovoj zemlji. Svoje aktivnosti usmjeravaju ka unaprjeđenju organizacije vjerskog islamskog života Bošnjaka u Skandinaviji, međusobnom povezivanju mladih i pružanju podrške Bošnjacima u Domovini.

U svom predavanju potpredsjednik Salkić posebnu važnost dao je uključivanju mladih iz dijaspore u politički život Bosne i Hercegovine, istakavši da je svaki naš građanin u dijaspori svojevrsni ambasador države Bosne i Hercegovine. Posebno je važno da se aktivan odnos prema Bosni i Hercegovini razvije i očuva kod druge generacije naših građana u dijaspori, što je BEMUF već uspio uraditi:

-Svaki Bošnjak u zemlji i svijetu mora znati da nam je od sudbinske važnosti opstanak i jačanje države Bosne i Hercegovine. Zato je neophodan aktivizam, neophodno je stvaranje mreže Bošnjaka koji će jasno djelovati na jačanju domovine, zajedno sa pripadnicima drugih naroda koji Bosnu i Hercegovinu smatraju svojom domovinom i koji su spremni graditi društvo slobodnih i ravnopravnih ljudi, u kojem će svi imati podjednaka prava. Mi moramo iskoristiti iskustva švedskog multietničkog društva 21. stoljeća, trebamo uvažiti našu višestoljetnu tradiciju zajedničkog življenja i krenuti u proces ozdravljenja bosanskohercegovačkog društva. Upravo u vama mladima, koji živite širom svijeta, koji učite i razvijate se, noseći u sebi Bosnu i Hercegovinu, u vama vidim šansu za našu budućnost. S razlogom smo svi vrlo često nezadovoljni, ali mi moramo znati da još uvijek postoje snage koje žele da sruše i podijele Bosnu i Hercegovinu.

Često smo onemogućeni da se bavimo svakodnevnim stvarima koje život znače upravo zbog stalne borbe za opstanak. Zato nam treba pomoć, da ojačamo i očuvamo Bosnu i Hercegovinu. Možda neko može pomisliti da mu država, odnosno domovina nije važna, ali pokušajte ostati nekoliko dana bez svoje kuće. Spavajte napolju. U prvom trenu to nije opasno, ali nakon nekoliko dana ćete se razboljeti. Dovesti život u pitanje. Tako je i sa domovinom. Moramo sve dati da je očuvamo i učinimo jačom. Tome nas uči i islam kao naša vjera. Pozivam vas da se povežete sa mladima u Bosni i Hercegovini. Da se posjećujete. Da iskoristite društvene mreže, da ojačate komunikaciju sa svojim vršnjacima u Domovini i razbijete barijere koje postoje, – kazao je potpredsjednik Salkić.

On je u subotu 15. aprila 2017. godine, u pratnji domaćina iz Islamske zajednice Švedske i BEMUF-a posjetio bosansku kuću koja se gradi u Orebro-u i u koju je do sada uloženo oko tri miliona maraka.

Kabinet potpredsjednika RS

aktuelno.ba

Komentari

Komentara