Oko 2.000 osoba iz TK dobit će zaposlenje

Spread the love
Menprom

Javni pozivi za zapošljavanje osoba iz cijele FBiH su već objavljeni.
Riječ je o sufinansiranju zapošljavanja „Prilika za sve“ i sticanja prvog radnog iskustva, Programu pripreme za rad kroz obuku, stručno osposobljavanje i usavršavanje,  te zapošljavanje Roma u 2014. godini. Ovim programima u TK je planirano zapošljavanje oko 2.000 osoba, raznih profila i zanimanja.

Reha Centar

„ Federalni zavod kroz sve ove mjere uglavnom sufinansira doprinose uz i na platu i obračunate poreze. U nekim programima na to se dodaje još 50 KM za prevoz i ishranu, negdje se dodaju samo sredstva za prevoz“, ističe  Razija Majstorović, rukovoditeljica Sektora za zapošljavanje Službe za zapošljavanje TK.

Najviše novčanih sredstava izdvojeno je za Program sufinansiranja zapošljavanja i sufinansiranja sticanja prvog radnog iskustva, koji podrazumijeva četiri mjere. Jedna od njih je prvo radno iskustvo za mlade nezaposlene osobe dobi do 30 godina, zatim sufinansiranje zapošljavanja – ‘’Prilika za sve’’. Riječ je o mjeri koja podrazumijeva zapošljavanje nezaposlenih osoba bez obzira na radno iskustvo, dob i stepen obrazovanja uz zasnivanje radnog odnosa na period od šest mjeseci. U okviru Programa realizovat će se i sufinansiranje sezonskog zapošljavanja oko 100 osoba sa područja TK. 60 nezaposlenih osoba iz našeg kantona dobi  više od 40 godina, bez obzira na radno iskustvo i stepen obrazovanja, takođe će dobiti priliku za zaposlenje.

„Analizom programa koji su dosad provođeni, pokazalo se da negdje od 10-15 posto osoba ostane u radnom odnosu kod tih osoba gdje smo koristili ove aktivne politike zapošljavanja“, podsjeća Senad Muhamedbegović, direktor Službe za zapošljavanje TK.

Prijave za zapošljavanje osoba vrše isključivo poslodavci.

„ Prijava se podnosi elektronskim putem, znači već danas je poziv objavljen na web stranici Federalnog zavoda za zapošljavanje. Poslodavac će popuniti prijavu, ukoliko ima ime i prezime osobe koju će zaposliti, unijeće ime i prezime, ukoliko nema postoji kolona gdje će reći da želi posredovanje u zapošljavanju“, dodaje Majstorović.

U okviru ovih programa planirano je i zapošljavanje Roma sa područja cijele FBiH. Iz Službe za zapošljavanje TK apeluju na poslodavce da apliciraju, kako bi se odobrena novčana sredstva utrošila u što kraćem roku, ali i smanjila stopa nezaposlenosti.

(rtvslon/aktuelno)

Komentari

Komentara