Muslimani večeras obilježavaju jednu od najznačajnijih noći u islamskom kalendaru

Spread the love
Menprom

Muslimani širom svijeta večeras obilježavaju jednu od najznačajnijih noći u islamskom kalendaru, noć Lejletul-Miradž. U džamijama u gradovima zemalja regije bit će upriličen prigodan vjerski program povodom obilježavanja ove posebne noći u životu muslimana.

Reha Centar

Prema povijesnim izvorima, ovaj događaj se zbio u jednom od najtežih perioda Muhammedovog, a.s., poslanstva, neposredno nakon senetul-huzna (godine tuge) u kojoj je Poslanik izgubio dva najveća oslonca, pomagača i zaštitnika među ljudima, h. Hatidžu i Ebu Taliba.

Poslije tog gubitka, Poslanik je išao u Taif da tamošnje stanovnike pozove u islam, ali umjesto pristanka protjerali su ga kamenicama i pogrdama. U tim trenucima Poslanik je tražio zaštitu od Najvećeg Zaštitnika i Allah, dž.š., ga je obradovao Israom i Mi'radžom.

GORNJA TUZLA

 

Cijeli ovaj događaj je precizno izložen i do u detalje objašnjen u brojnim hadisima i povijesnim djelima.
Svečanost povodom ove odabrane noći u glavnom gradu Bosne i Hercegovine bit će organizirana poslije redovne molitve akšam-namaza u Gazi Husrev-begovoj džamiji.

Vjernici će imati priliku čuti duhovne pjesme ilahije i kaside, te učenje odlomaka Kur'an-i Kerima hafiza iz Sarajeva i drugih gradova.

GORNJA TUZLA

Noć Lejletul-Miradž za pripadnike islama predstavlja noć putovanja poslanika Muhameda od Mekke do svetog hrama Al-Aksa u Jeruzalemu, a potom i njegovog uzvišenog putovanja ka nebeskim sferama gdje je direktno muslimanima propisan namaz, redovna molitva, kao jedna od osnovnih vjerskih dužnosti i jedan od osnovnih stubova vjere.

AKTUELNO.BA

Komentari

Komentara