Konferencija „Ekonomija integracija“ u Tuzli: Veliko interesovanje Microsoft studentsku sesiju

Menprom

Od 3. do 5.decembra 2015. godine u Tuzli se održava 4. Internacionalna naučna konferencija „Ekonomija integracija“.

Reha Centar

Konferencija, čija je tema„Izazovi ekonomije u kriznom okruženju“, organizuju Ekonomski fakultet u Tuzli, te Ekonomski fakultet Osijek, Ekonomsko-poslovna Univerza Maribor, Beogradska bankarska akademija, Ekonomski fakultet iz Podogrice i Ekonomski fakultet Prilep.

Obzirom da u BiH posebno izražen problem predstavlja visoka nezaposlenost mladih, te da je za generiranje ekonomskog rasta i povećane zaposlenosti mladih potrebno razvijati poduzetništvo, poduzetničku kulturu i obrazovanje, u okviru ovogodišnje konferencije organizira se posebna studentska sesija pod pokroviteljstvom svjetski poznate kompanije Microsoft.

-Microsoft, kao društveno odgovorna kompanija, finansira brojne projekte neprofitnog karaktera, i ja sam im zahvalna na tome što su prepoznali značaj jednog ovakvog  projekta i prihvatili suradnju na realizaciji ove ideje. Microsoft studentska sesija nastala je iz ideje da se mladi motiviraju da budu generatori zapošljavanja i poduzetničke aktivnosti, te da se motiviraju da budu aktivni članovi društva i generatori društvenih promjena. Ova sesija u prvi plan stavlja mlade i razvoj poduzetničkih vještina, a kako bi  potaknuli  mlade na poduzetništvo – rekla nam je Dr. sci. Sabina Đonlagić Alibegović, koordinator aktivnosti za Misrosoft studentsku sesiju u Organizacionom odboru konferencije.

Sesija je prvenstveno namijenjena studentima, ali planiran je dolazak i učenika završnih razreda srednjih škola, kao i angažiranih mladih u civilnom sektoru.

Na sesiji će  o vlastitim iskustvima i važnim aspektima poduzetništva, omladinskog poduzetništva i omladinskog aktivizma  govoriti poznati predavači, poput Edina Mehića, Bojane Škrobić-Omerović, Vedrane Ajanović, Borisa Ćurkovića, Ranka Markuša, Krisijana Smiljanića, te Jan Zlatana Kulenovića, Šejle Vatreš, Emira Bašića i Lejle Zonić.

-Moram reći da je odziv izvanredan, do sada je prijavljeno približno 150 učesnika, i najavljen je dolazak i studenata iz svih krajeva BiH, što potvrđuje da je ova sesija jedna izvanredna ideja,što me kao organizatora sesije jako raduje – istakla je je Dr. sci. Sabina Đonlagić

Sesija počinje  u petak, 4. decembra 2015. godine od 12 sati u „Kristalnoj dvorani„ Hotela Tuzla.

aktuelno.ba

 

 

 

 

Komentari

Komentara