Kako treba postupiti ako vas zadesi nesreća na putu?

Menprom

Statistički podaci pokazuju da je broj saobraćajnih nezgoda u regionu svakog dana u prosjeku 100. Ovaj podatak govori da su šanse da se svakom od nas ovo dogodi mnogo veće nego što smo mislili.

Reha Centar

Prilikom vožnje treba biti oprezan i poštovati sva pravila saobraćaja, međutim nekad ovo ne zavisi samo i isključivo od nas već brojni faktori mogu izazvati saobraćajnu nezgodu.

Šta ukoliko vas zadesi nezgoda na putu ili kvar vozila bez obzira na sve mjere predostrožnosti? Šta je onda potrebno uraditi?

U zavisnosti od vrste nezgode ili kvara i ozbiljnosti situacije, vaši postupci mogu biti različiti. Nastavite sa čitanjem ovog teksta i saznajte kako treba postupiti ako vas zadesi nesreća na putu.

#1 Prvi minuti nakon nezgode – pozovite pomoć

Najvažnija stvar ukoliko ste imali saobraćajnu nezgodu je da ostanete smireni, staloženi i pribrani. Prvo što treba da uradite je da provjerite da li su svi putnici dobro i izađete iz vozila.

Kako bi vas ostala vozila na putu uočila, ispoštujte sve saobraćajne propise i pravila u vezi nošenja florescentnog prsluka i obilježavanja vozila trouglom na određenoj udaljenosti od automobila u zavisnosti od toga da li ste nezgodu imali u naseljenom ili nenaseljenom mjestu.

Ukoliko se neko od putnika ne osjeća dobro ili je nesreća ozbiljnija, obavezno prvo pozovite hitnu pomoć kako bi svim povrijeđenima u što kraćem vremenskom roku bila udjeljena i kako bi bili prevezeni u neku zdravstvenu ustanovu. Ukoliko je osoba u životnoj opasnosti u obavezi ste da joj pružite prvu pomoć dok hitna pomoć ne stigne.

Ako na sreću niko od putnika nije povrijeđen, cijeli proces je mnogo lakši, pa u odnosu na to kolika je šteta načinjena, možete se dogovoriti sa drugim vozačem da li je potrebno pozvati policiju ili ne.

#2 Evropski izvještaj – u slučaju manje nezgode

Evropski izvještaj je dokument koji morate imati u svom automobilu. On se koristi širom Evrope u slučaju manjih saobraćajnih nezgoda i validan je umjesto policijskog izvještaja. Koristi se u slučaju manje štete, kao dogovor između dva vozača, kako policija ne bi morala da dolazi na uviđaj.

Obrazac potpisuju oba vozača i može se koristiti ukoliko procijenite da je šteta na automobilu manja od 200.000 dinara, pod uslovom da nijedan od putnika nije povrijeđen. Novčanu nadoknadu za štetu napravljenu na vašem automobilu vam u cijelosti isplaćuje osiguravajuća kuća vozača koji je izazvao udes.

Kako bi izvještaj bio važeći i kako bi mogli da naplatite štetu, neophodno je da oba vozača potpišu izvještaj i nakon toga zajedno odu u osiguravajuću kuću kako bi osoba koja je kriva za udes potpisala izjavu.

#3 Kada je potrebno pozvati policiju?

Ukoliko je šteta na vozilima veća od 200.000, ili je neki od učesnika saobraćajne nezgode povrijeđen, neophodno je pored hitne pomoći pozvati i policiju. Saobraćajni policajac će u najkraćem vremenskom periodu doći na mjesto nesreće i izvršiti uviđaj.

Oba vozača moraju ostati na mjestu nezgode sve dok policajac ne izvrši uviđaj i ne potpišu policijski izvještaj, osim u situacijama kada je nekom od vozača potrebna medicinska pomoć.

Policija se zove i prilikom manje materijalne štete poput ogrebotine automobila kada između vozača nije moguće postignuti dogovor i potpisati Evropski izvještaj. U tom slučaju jedini važeći dokument je izvještaj policajca koji je izvršio uviđaj.

Nikada nemojte sklapati usmeni dogovor sa drugim vozačem bez potpisivanja važećeg izvještaja, bilo da je u pitanju i najmanja šteta, jer u tom slučaju nemate zagarantovano da će vozač ispoštovati dogovor i da će vam materijalna šteta biti isplaćena.

Ukoliko vozač odluči da ne ispoštuje dogovor, bez važećeg dokumenta, ne možete dokazati krivicu za saobraćajnu nezgodu i samim tim vam neće biti isplaćena novčana nadoknada.

#4 Šta raditi sa vozilom koje nije u voznom stanju?

Ukoliko je vaše vozilo znatno oštećeno tokom saobraćajne nezgode, i nije u voznom stanju ili je došlo do određenog kvara pa ste procijenili da nije bezbijedno da sjedate za volan, savjetujemo vam da pozovete pomoć kako bi automobil bio transportovan u servis.

Savjetujemo vam da unaprijed u vašem telefonu imate sačuvan broj pouzdane šlep službe u slučaju da vam se desi nezgoda na putu – sudar ili kvar automobila. Pri odabiru šlep službe, vodite računa da je ona dostupna u svakom trenutku i da ukazuje pomoć na svakoj lokaciji u zemlji i van nje.

Šlep služba će u najkraćem vremenskom roku na teren poslati svoje stručnjake, koji će ukloniti sve vrste havarija na putu i odšlepati vaš automobil. Ovo je najbrži, najsigurniji i najpouzdaniji način da bezbijedno transportujete vaše vozilo do ovlašćenog servisa automobila.

Nadamo se da smo vam ovim tekstom pružili informacije o koracima koje je neophodno da načinite ukoliko budete učesnik u saobraćajnoj nezgodi i da nećete biti u prilici da ih primjenite.

Avokado.rs / foto https://pixabay.com/

Komentari

Komentara