Gornjotuzlaci obilježili 30. godišnjicu od organizovanog otpora agresiji kroz Samostalni odred Gornja Tuzla

Menprom

Veliki broj građana Gornje Tuzle i Tuzle, predstavnika boračkih organizacija, udruženja te najviših dužnosnika izvršne i zakonodavne vlasti Tuzle i Tuzlanskog kantona, obilježili su danas 30. rođendan Samostalnog odreda Gornja Tuzla.

Reha Centar

Program obilježavanja počeo je u popodnevnim satima obilaskom mezarja prvog poginulog borca Gornje Tuzle Faika Mandžukića, zlatnih ljiljana Gornje Tuzle Samira Kuranovića, Meldina Hajdarevića i Mirsada Fišekovića, spomenika Tetima kao i spomenika Narodnog heroja Abdurahmana Saračevića Ace a nastavljen je na centralnom spomen obilježju svim šehidima i poginulim borcima Gornje Tuzle na Šehidskoj česmi gdje su se svi prisutni polaganjem vijenaca i cvijeća sjetili najhrabrijih sinova Gornje Tuzle uz odavanje poštovanja i molitve.

Nakon toga svi zajedno su u defileu sa ratnim zastavama slobode krenuli put Društvenog doma ispred kojeg je obavljeno postrojavanje bivših boraca Odreda, kojom prilikom se prisutnima obratio prvi komandant Odreda Ćazim Mušanović, kome je raport predao bivši komandir Prve čete Hazim Hadžiabdić.

Mušanović je ovom prilikom kazao da je ponosan na ovaj odred koji je kasnije u sklopu 1. Tuzlanske brigade dao ogroman doprinos u odbrani Bosne i Hercegovine.

Postrojenim borcima Samostalnog odreda Gornja Tuzla obratio se i premijer Vlade Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić koji je iskazao svoje poštovanje prema pripadnicima Odreda, te naglasio da je njihov značaj i uloga u odbrani Tuzle i Bosne i Hercegovine nemjerljiv te kako je počašćen pozivom da danas bude u Gornjoj  Tuzli, u mjestu velikih bosanskih heroja i gazija.

Upriličena je i Svečana akademija na kojoj su se obratili i predsjednik Organizacionog odbora ovogodišnje manifestacije Nermin Marevac, zatim ratni komandant za moral Mensur Alić, ratni načelnik Tuzle Selim Bešlagić, ministar za boračka pitanja Vlade TK Zoran Blagojević, te gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

U sklopu Svečane akademije prikazan je i dokumentarni film sačinjen od autentičnih snimaka boraca Samostalnog odreda Gornja Tuzla autora Hariza Alajbegovića i Refika Topića, a cjelokupan program dodatno su obogatili i Hor Aktiva žena Gornja Tuzla, folklorni ansambl KUD-a Gornja Tuzla, te učenici JU OŠ Gornja Tuzla.

Nakon Svečane akademije upriličeno je i druženje građana, boraca i svih gostiju u i ispred Društvenog doma u Gornjoj Tuzli.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara