Ewoca ³ kamp u Gradačcu na jezeru Vidara

Spread the love
Menprom

Grupa mladih iz Minska (Bjelorusija), Gütersloh (Njemačka) i domaćini iz Gradačca (Bosne i Hercegovine), danas 5.7.2014 susret će se po treći put u sklopu Ewoca ³ kampa. Šest mladih i njihovi lideri iz svake zemlje danas će se okupiti na jezeru Vidara (Gradačac) gdje se održava petanaestodnevni kamp gdje će raditi na projektu „Konflikt i zajednica“

Reha Centar

 Tema specifična za ovu godinu je “prevazilaženje sukoba i izgradnja bolje budućnosti”. Učesnici iz Ewoca ³ kampa koji su održani u protekle dvije godine u Njemačkoj i Bjelorusiji , će se upoznati sa uzrocima i posljedicama rata koji se desio u Bosni i Hercegovini i sa svim njegovim strahotama. Također će se kroz trajanje kampa obilježiti 11.juli- Dan sjećanja na genocid u Srebrenici. Uzimajući u obzir zastrašujuće stvari koje su se desile tokom rata važno je naučiti kako prevazići sukobe i izgraditi bolju budućnost. Time će učesnici kampa postaviti kamen temeljac za izgradnju „Ljetnog trening centra“ za sve mlade bez obzira na nacionalnost, porijeklo i religiju.

ewoca vidara

 Osim gore navedenog na kampu će biti i zabavno-edukativne radionice za izgradnju multikulturalnog razumijevanja i prevazilaženje određenih konflikata. Naravno, polaznici će učiti o historiji zemlje i posjetiti kulturno-historijske znamenitosti u BiH.

 Rat je ostavio svoje posljedice koje su utjecale čak i na generacije koje su rođene mnogo godina poslije tog nemilog perioda. Sve sto je porušeno djelimično ili u potpunosti se obnovilo, ali svijest ljudi o Bosni i Hercegovini je i dan danas u svijetu ostala nepromijenjena. Stoga, na mladima je ostalo da vrate stvari na svoje mjesto. Taj proces nije nimalo jednostavan ali treba nastojiti da se što prije što više mladih pokrene u rješavanju tog problema. Jedan od načina jeste upravo okupljanje mladih u ovakvim i sličnim kampovima gdje se edukuju o problemu i uče kako riješiti i prevazići predrasude.

 Partneri na projektu ewoca ³ su Gütersloh Stadt, Education without borders Minsk i Udruženje KULT Gradačac.

 

Merima Beširović,

predsjednica skupštine za mlade KULT Gradačac

Komentari

Komentara