Apel za pomoć u općini Sapna, katastrofalne poplave i klizišta

Spread the love
Menprom

Načelnik općine Sapna Ismet Omerović moli za pomoć sve koji mogu pomoći. Skoro cijela općina ostala je bez vode, nemaju struje , a presječen im je put i prema Zvorniku i prema Tuzli. -”Stanje je alarmantno!

Reha Centar

Niko ne može predvidjeti šta će se u toku dana događati. Cijelo brdo sručilo se na kuće u Gornjoj Sapni i u potpunosti je uništilo pet kuća. U Vitinici i Mahmutovićima sinoć je iseljeno dvadesetak kuća, u Godušu 17, kao i u Međeđi, selima prema Zvorniku itd. Molim ljude da nam, ako je ikako moguće upute cisterne sa vodom kako bi koliko toliko pomogli selima koja su ostala bez vode.

sappna

Na terenu su i Civilna zaštita, i MUP, i sve druge službe, ali smo u pojedinim mjestima nemoćni pred silom koja nosi sve pred sobom”, – kazao je Omerović. Načelnik Omerović moli mještane Sapne da za piće ne koriste vodu iz bunara s obzirom da postoji mogućnost epidemiološke neispravnosti vode.

Iako u Sapni nije bilo velikih poplava, rezultati višednevnih obilnih padavina su katastrofalni. Veći broj stambenih objekata na cijelom prostoru općine je ugrožen klizištima i odronima.

Vodovod u nekim naseljima uglavnom nije u funkciji, da nema struje, telefonske mreže a signal mobilne mreže je također u prekidu. Klizišta su sve opasnija i prijete sve većem broju objekata.

 Putna komunikacija je skoro prekinuta. Klizište na lokalitetu prevoja Mramorovi je već u provaliju odnijelo jednu saobraćajnu traku. Sa druge strane prevoja, u smjeru Kalesije, klizište nanosi zemlju na kolovoz, putevi prema Jusićima, Godušu, Kobilićima i Međeđi su teško oštećeni i pitanje je vremena kada će se u Sapnu moći samo helikopterom. Teško je nabrojati sve ugrožene lokacije, zaseoke i puteve. Gaj je uveliko ugrožen a i u Međeđi je kritična situacija. Posebno je kritičan zaseok Durakovići. U Gornjoj Sapni su evakuisane porodice u objekat područne škole.
saaappna
Iako kiša polako prestaje pravi problemi za građane još uvijek nisu prošli. Organizuju se straže, prati kretanje situacije i priprema plan evakuacije.
Facebook stranice i profili su preplavljeni fotografijama i snimcima ugroženih područja a mi ih ovdje prenosimo kako bi se što više naših sugrađana u dijaspori i drugdje uvjerilo u složenost situacije u kojoj se nalaze brojne porodice.
saaapna
sapna
(sapna.ba/aktuelno.ba)

Komentari

Komentara