Amer Jerlagić S BiH: Vučić nema osnovno znanje o Dejtonu

Menprom

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ne prestaje igrati dvostruku igru, u jednoj ulozi pojavljujući se kao mirotvorac, dok u drugoj svim snagama radi na slabljenju države Bosne i Hercegovine. Posljednja u nizu njegovih izjava jeste da manji bh. entitet treba da traži vraćanje svih dejtonskih nadležnosti koje su joj uzurpirane samovoljom visokih predstavnika, naglasivši da je poštovanje Dejtonskog sporazuma najvažniji uslov očuvanja stabilnosti BiH i njenog razvoja. Vučić također spominje kako bi se vraćanjem slovu a ne duhu Dejtonskog sporazuma ispravila nepravda. Premijer Srbije također tvrdi da BiH u budućnosti vidi “kao samostalnu i uređenu državu, sastavljenu od Republike Srpske i Federacije BiH”.
U izjavama gospodina Vučića evidentno je osnovno nepoznavanje, kako slova, tako i duha Dejtona, a pogotovo stanja i duha same Bosne i Hercegovine i njenih građana. Vjerujemo da, ako ne Vučić, onda njegovi savjetnici trebaju znati da član 1. pomenutog Sporazuma govori o kontinuitetu države Bosne i Hercegovine što dalje implicira da je država BiH, tada kao Republika, priznata u aprilu 1992. godine. Ona nije nastala u Dejtonu nego je nastavila svoje postojanje na šta su potpisom Dejtonskog sporazuma predstavnici Srbije i Hrvatske i svjetskih sila to potvrdili.

Reha Centar

Iz toga dalje proizilazi, između ostalog, da je država Bosna i Hercegovina vlasnik cijele teritorije i ukupne svoje državne imovine uključujući i administrativnu jedinicu Republiku Srpsku. Iz toga se da zaključiti da BiH ne može biti sastavljena ni iz kakvih njenih dijelova, nego je jedinstvena i cjelovita i kao takva priznata 1992. godine ali nakon Dejtona, koji je potpisan tek 1995. godine, drugačije administrativno uređena. Prema tome Vučić je svojim površnim i neozbiljnim medijskim nastupom sam sebe demantirao u istoj izjavi.
Mnogo toga još proizilazi iz Dejtonskog sporazuma što Bosni i Hercegovini daje široke mogućnosti pogotovo kad je razvoj u pitanju. Sporazum je predvidio npr. i osnivanje državnih korporacija, ali je stopiranjem stranaka upravo iz manjeg bh. entiteta to stopirano. Postoji i drugi niz primjera koje nećemo navoditi ovom prilikom.
Stranka za Bosnu i Hercegovinu, i ja kao njen predsjednik, se svakako slažemo sa gospodinom Vučićem da treba ispraviti mnoge nepravde u Bosni i Hercegovini kako bi mogla brže napredovati i biti prosperitetna. Svjetska pravda je recimo potvrdila da se u Srebrenici desio genocid, dok Vučić, Dodik i njima slični to negiraju. Zbog pomirenja to moramo ispraviti te priznati počinjeni genocid i raditi na otklanjanju katastrofalnih rezultata tog genocida. Ti rezultati su pogubni kako za Bošnjake tako i za Srbe, jer smo dobili luđačku košulju zvanu Dejtonsko uređenje Bosne i Hercegovine pa nam djeca rastu u bolesno uređenom sistemu. Nepravda je također što Srbija duguje Bosni i Hercegovini milijarde eura za struju proizvedenu na centralama na Drini, kao i za potopljeno bh. zemljište u Srebrenici. Nepravda je i fašisoidno i siledžijsko nametanje imena jezika kojim se govori u našoj zemlji od strane vlasti pod Dodikovom kontrolom. Nepravda je sto je Vučić pucao na moj glavni grad i pozivao na masovna ubistva mog naroda poznatom izjavom u Skupštini Srbije “za jednog Srbina ćemo ubiti 100 muslimana”, a sada drži moralne lekcije. Ima još mnogo nepravde koja se treba ispraviti, kao i samo Vučićevo mješanje u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine.

S druge strane nek uči od nas šta je pravda kao npr. što se mi javno ne miješamo u odnose u Srbiji pa ne spominjemo jesmo li ili ne za otcjepljenje Vojvodine, autonomiju Sandžaka, odnose sa Kosovom i slične probleme koje tangiraju Srbiju. Ako Vučić nastavi sa svojom retorikom miješanja u unutrašnju politiku i uređenje naše zemlje da li nas on poziva da i mi analiziramo i dajemo izjave našeg viđenje unutrašnjeg uređenja Srbije?
Pozivam OHR, predstavnike međunarodne zajednice i predstavnike najvećih institucija naše države da javno daju do znanja premijeru susjedne nam Srbije da je nedopustivno njegovo komentarisanje Dejtona i pozivanje na smanjenje nadležnosti Bosne i Hercegovine. To je direktno uplitanje u nešto što nisu njegove nadležnosti niti obaveza, pogotovo kad dolaze od čovjeka koji nema moralni kredibilitet niti autoritet da poziva na poštivanje bilo kakve pravde i etike.

Predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu

Amer Jerlagić

aktuelno.ba

Komentari

Komentara

Posted In: