Smajo Mandžić SDA: Rezultat koji sam postigao nije moja već pobjeda preko 20 000 građana TK koji su u meni prepoznali istinskog borca za prava običnog čovjeka

Spread the love
Menprom

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine u najvećoj mjeri privodi kraju konačne rezultate glasanja za Skupštinu Tuzlanskog kanton. Kada su u pitanju rezultati stranaka, apsolutni pobjednik po broju glasova za Skupštinu TK je SDA koja ima 55 932 glasa što je više od ukupnog broja glasova SDP-a i DF/GS-a zajedno koji imaju 34 591 odnosno 18 967. glasova.

Reha Centar

Apsolutni gubitnik ovih izbora je SBB Fahrudin Radončić čija stranka po svemu sudeći neće preći ni izborni prag, odnosno neće imati nijednog zastupnika u Skupštini TK a podsjećanja radi u prošlom mandatu 2018.-2022. godina su imali dva mandata.

Toliko o pobjednicima i gubitnicima kada su u pitanju stranke, no kada su u pitanju kandidati stranaka, odnosno onih koje su prošle izborni prag, ne možemo se oteti dojmu da je jedan čovjek ipak obilježio ove izbore po mnogo čemu, riječ je Smaji Mandžiću sa liste SDA.

Naime, Smajo Mandžić je na listi SDA za Skupštinu Tuzlanskog kantona bio posljednji na rednom broju 40. i ako se uzme u obzir podatak da je realno gledajući sa te pozicije imao jako male šanse, pogotovo uzme li se u obzir da je na listi SDA na kojoj se nalazilo niz „iskusnih i prekaljenih sudionika dosadašnjih izbornih procesa“ onda je njegov rezultat gotovo pa za stranačke udžbenike.

Sa posljednjeg četrdesetog mjesta Smajo Mandžić je po izbornom rezultatu stigao do ubjedljivog prvog mjesta sa čak 2 000 glasova više i od aktuelnog premijera TK Irfana Halilagića.

Nakon svega napisanog postavlja se pitanje kako je to uspjelo čovjeku koji je realno gledajući apsolutni pobjednik liste SDA za Skupštinu Tuzlanskog kantona a ilustracije radi i podatak da je imao gotovo pa isti broj pojedinačnih glasova kao tri pobjednička kandidata drugih stranaka zajedno., Dževad Hadžić SDP (8360), Žarko Vujović DF/GS(4584) te Senad Alić PDA(7863).

Telefonski putem razgovarali smo sa Smajom Mandžićem i dobili odgovor na ranije postavljeno pitanje. Kako vam je to uspjelo?

„Prije svega želim se zahvaliti građanima Tuzlanskog kantona koji su mi dali svoj glas i ukazali mi povjerenje da u mandatu 2022.- 2026. godina budem zastupnik u Skupštini Tuzlanskog kantona kao i onima koji su izašli na izbore bez obzira kome su dali svoj glas jer to smatram činom razvijene demokratske svijesti.Razumijem i one koji nisu izašli na izbore, razočarani su, umorni od politikanstva i demagogije, želim vjerovati da ćemo biti bolji i do narednih izbora učiniti nešto da ih privolimo da izađu na izbore i glasaju.

Kada je riječ o vašem pitanju kako sam uspio postići ovaj rezultat odmah na početku da razjasnimo jednu vrlo bitnu stvar a to je da je ovo pobjeda preko 20 000 građana Tuzlanskog kantona koji su u meni prepoznali istinskog borca za prava običnog čovjeka a ne moja pobjeda.Dakle, ja sam samo produkt volje i želje ovih građana da imaju nekoga sa kim će uvijek moći razgovarati o svim životnim temama, čovjeka koji se javlja na telefon i običnom čovjeku i premijeru sa podjednakom dozom poštovanja, da imaju zastupnika sa kojim će moći popiti kafu i iznijeti svoje probleme a mi valjda zbog toga i jesmo stvoreni, zbog toga smo se ponudili da biramo i na kraju da budemo izabrani, dakle kako sam rekao više puta do sada ja sam“glas naroda“ i takav ću i ostati“- kazao je Smajo Mandžić za naš portal.

Na naše pitanje o novim koalicijama i stavovima SDA TK po tom pitanju, odnosno s kim hoće a s kim neće u koaliciju i hoće li SDA u vlast ili opoziciju, Mandžić nam je kazao da o tome odlučuju organi stranke a da će on lično i dalje i uvijek kako je kazao biti „glas naroda“bez obzira na to bila SDA TK vlast ili opozicija.

I najveći politički oponenti i kritičari  dosadašnjeg rada i djelovanja Smaje Mandžića u Skupštini Tuzlanskog kantona ubuduće će ipak morati imati na umu da se radi o čovjeku kome je glas dalo preko 20 000 građana Tuzlanskog kantona a to složili se ili ne nije zanemariv broj.

M.T.

 

 

 

 

Komentari

Komentara