Obilježen Dan šehida u Gornjoj Tuzli: Sjećanje na istinske heroje borbe za domovinu, vjeru i slobodu

Spread the love
Menprom

Dan šehida je Gornjoj Tuzli i ove godine obilježen kao i svake prethodne sa puno poštovanja i pomiješanih osjećanja. “Sreće, jer imamo slobodu i domovinu a tuge jer smo ostali bez najhrabrijih sinova naše čaršije”- kratko je kazao u svom obraćanju glavni imam Medžlisa IZ Gornja Tuzla Salih ef. Jusić.

Reha Centar

On je još dodao da je sjećanje na sve šehide Gornje Tuzle trajna obaveza i emanet budućih generacija jer bez njih ne bi bilo ni Bosne.

Obilasku mezarja i šehitluka prethodilo je učenje sure Jasina ispred Hadži Iskenderove džamije a proučene su i dove i molitve za sve šehide Bosne i Hercegovine kao i one koji su bili učesnici odbrambeno-oslobodilačkog rata a preselili su na Ahiret nakon završetka rata.

Nakon podne namaza biće proučena i hatma dova za sve šehide a odvojene delegacije obišle su i spomen obilježje poginulim borcima Tetime.

Odlukom Rijaseta Islamske zajednice od 23. januara 1995. godine, u BiH je drugi dan Ramazanskog bajrama proglašen Danom šehida, kao dan sjećanja na sve one koji su dali živote braneći porodicu, čast, domovinu i vjeru.

Taj dan se obilježava obilaskom šehidskih mezarja, posjetama šehidskim porodicama, učenjem hatme za sve šehide i podsjećanjem na njihovu žrtvu.

Refik Topić

 

 

Komentari

Komentara