Izložbom fotografija i Svečanom akademijom završena manifestacija obilježavanja 15. aprila Dana Armije R BiH

Spread the love
Menprom

Svečanom akademijom u plavoj sali BKC TK u Tuzli  kojoj je prethodila izložba fotografija pod nazivom ” Armijo sretan ti rođendan” a koju je priredio je Muzej istočne Bosne završena je ovogodišnja manifestacija obilježavanje Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Reha Centar

Izložbu čine dokumentarna građa i trodimenzionalni predmeti koji svjedoče o nastanku Armije i događajima koji su prethodili njenom nastanku. Autor izložbe Nermin Ibrić je kazao da je Tuzlanski kanton između ostalog prvi imao registrovanu vojnu formaciju da je u ovom kantonu prvi oslobođeni grad u Bosni i Hercegovini te da su tri od devet narodnih heroja upravo sa ovih prostora što dodatno oplemenjuje dokumentarnu građu herojskog otpora jedinica Armije R BiH on je još dodao da je ovo samo mali dio dokumentarne građe prezentirane javnosti a da Muzej istočne Bosne raspolaže sa desetinama hiljada predmeta.

Nakon izložbe upriličena je Svečana akademija u prisustvu manjeg broja prisutnih zbog trenutne epidemiološke situacije na kojoj su se između ostalog prisutnima obratili Muzijet Kahrimanović predsjednik Saveza demobilisanih boraca TK , ministar za boračka pitanja u Vladi TK Fedahija Ahmetović, te umirovljeni general Hazim Šadić.

Svečanoj akademiji je pored predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti te boračkih organizacija prisustvovao i muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović.

“Sjećanje na dane formiranja Armije RBiH u svakome od nas koji je bio sudionik tog vremena i njen gazija budi sjećanja ponosa ali i tuge, ponosa jer smo se časno branili i odbranili svoju domovinu kao pripadnici najčasnije Armije na svijetu a opet s druge strane i tugu jer smo u  tim godinama izgubili puno svojih prijatelja i saboraca koji su dali svoje živote za slobodu koju danas imamo a upravo zbog i jednog i drugog osjećanja svake godine organizujemo ovu manifestaciju jer je to najmanje što možemo”, kazao je Muzijet Kahrimanović, predsjednik Saveza demobilasanih boraca TK.

Prisutnima se obratio i ministar za boračka pitanja Fedahija Ahmetović koji je kazao da je o herojskom putu Armije BiH pred umirovljenim generalom Hazimom Šadićem suvišno govoriti i da to prepušta njemu a da je obaveza izvršne i zakonodavne vlasti da iznađu rješenje i poprave status boračke populacije jer oni to zaslužuju .

U svom obraćanju umirovljeni general Hazim Šadić je prije svega čestitao svim pripadnicima Armije RBiH 29. godišnjicu od formiranja Armije koja je kako je kazao bila iznad svega dosljedna zakonitostima i običajima ratovanja .

“Mnogima ni danas nije jasno kako se ovaj narod uspio odbraniti od četvrte vojne sile u Evropi, goloruk nenaoružan i zatečen. Bio sam vojno lice u JNA i visoko sam kotirao,  znao sam sve sa čime raspolažu i kada sam obišao jedinice naše Teritorijalne odbrane i vidio sa čime raspolažu uhvatio me je strah te sam Željka Kneza upitao kako ćemo baš braniti svoju domovinu i umjesto da ja borcima ulijevam vjeru, nadu i moral sve pobrojano su oni vrlo brzo meni servirali jer sam u svim gradovima gdje sam ih obilazio kod njih primijetio inat i volju da se mogu odbraniti čak i goloruki. Zapamtite jedno moji saborci slobodu koju imamo nismo dobili na poklon niti od istoka niti od zapada nju su nam upravo donijeli pripadnici Armije Republike BiH od njenog osnivanja 15. aprila 1992 pa do okončanja ratnih dejstava”, kazao je umirovljeni general Hazim Šadić.

Na Svečanoj akademiji uručena su i priznanja za najbolje literarne radove učenicima osnovnih škola koji su pisali pjesme o herojskoj Armiji Republike Bosne i Hercegovine.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara