Kupujete novi televizor? Provjerite šta znače svi ti brojevi!

Spread the love
Rental Travel

U brojevima modela televizora postoje i neka skrivena značenja. Evo kako ćete ih dekodirati – brend po brend. Jedna od stvari koje recenzenti novih televizora uzimaju zdravo za gotovo je i prijevod broja modela u kategorije kao što su veličina ekrana, linija modela, tip zaslona i tako dalje. Kako i obični smrtnici mogu naučiti čitati ove oznake?

Ako se pokušate odlučiti između modela televizora koji imaju slične cijene, ali se radikalno razlikuju u brojevima modela, pitat ćete se kako odabrati onaj koji najbolje odgovara vašim potrebama. Jesu li ti modeli zaista slični i što zapravo znače sve te dugačke alfanumeričke oznake?

Dok se brojevi modela mijenjaju svake godine (ponekad čak i češće), postoji nekoliko smjernica koje možete koristiti kako biste se lakše snašli u toj šumi brojeva.

Nijedna lista poput ove ne može biti u potpunosti dovršena, ali općenito uzevši, brendovi uvijek zadržavaju konzistentan “jezik” svojih modela. U nekim slučajevima, kompanije će vam olakšati da jednostavno saznate godinu iz koje potječe određeni model i to na način da će zadržati seriju istom, ali će promijeniti jedan broj kako bi ukazali na godinu. Panasonic je dobar primjer ovoga: “VT50” je 2012. godina, a “VT30” je 2011. godina. Seriju VT50 zamijenila je serija VT6o u 2013 godini.

Također, kada se kaže “serija” misli se na obitelj televizora kojoj neki model pripada. Općenito gledano, televizori unutar iste serije nude nekoliko različitih veličina ekrana, sa istim karakteristikama i sličnim specifikacijama. Također će imati i doneke slične performanse.

LG 55LM6200
55: 55 inča dijagonala. Ako vidite dva broja zajedno, za bilo koji brend, riječ je vjerojatno o veličini zaslona.
LM: Ovo je naziv za tehnologiju. LM je edge-lit LED LCD, LS je direct-lit (backlit, tj. pozadinsko osvjetljenje), LED LCD, i CS regulan LCD, PM i PA oznake su za plazmu.
6200: To je oznaka za seriju

Panasonic TC-P65GT50
TC: Kategorija proizvoda (televizori)
P: Tehnologija. P za plazme, L za LCD
65: Veličina
GT: Serija. Oznaka “T” u seriji znači da je 3D. Dakle, ovaj televizor je 3D, dok model TC-L55E50 nije.
Serija “60” je 2013., “50” je 2012, a “30” je 2011.

Samsung UN60ES7100F
UN: Tehnologija. UN je LED LCD, LN je CCFL LCD, i PN je plazma. Slovo “N” oznaka je za Sjevernu Ameriku.
60: Veličina
E: Godina. “F” je za 2013, “E” za 2012, “D” za 2011.
S: Tanki LED LCD model. Umjesto ovoga može stajati oznaka “H” za model koji je nešto dublji
7100: Oznaka za seriju

Sharp LC-80LE844U
LC: Kategorija proizvoda. Vjerojatno “tekući kristali” (Liquid Crystal). Npr. oznaka za Blu-ray player je BD.
80: Veličina
LE: Tip. LE je LED LCD, dok je SV redovito LCD. 844: Serija.
U: Za svaku tvrtku, to gotovo uvijek znači da je riječ o američkom modelu.

Sony KDL-40EX640
KDL: Vrsta zaslona / kategorija proizvoda. LCD u ovom slučaju, iako ćete također vidjeti i XBR za high-end. “VPL” je prefiks za njegov prednji projektor.
40: Veličina
EX: Serija. (npr. EX, BX)
640: Općenito, oznaka za godinu. Na primjer, HX929 model iz je 2001. godine, HX950 je model iz 2012. Ovo ipak nije tako čvrsto pravilo. Osim toga, različiti modeli se puštaju na tržišta u različita vremena tijekom godine.

Toshiba 55L7200U
55: Veličina
L7200: Serija
U: Sjedinjene Američke Države

Vizio M3D550SL
M: Serija. Također ćete vidjeti oznaku “E” za modele koji imaju nižu cijenu i XVT za najbolje u seriji.
3D: Da, ovo znači 3D
550: Veličina. Nije baš jasno zašto je Vizio stavio “0” nakon veličine, ali svi današnji modeli je imaju
SL: Razne interne podkategorije unutar veće serije. Također ćete za ovo vidjeti i VSE, KD i druge oznake.

Na kraju, ako pronađete televizor s čudnovatim brojem modela, ali ako on izgleda identičan drugom televizoru s brojem koji je više u skladu s tvrtkinom nomenkaturom, riječ je vjerojatno o modelu namijenjenom za outlet prodaju.

Ovi izvedeni modeli televizora mogu biti identični modelu na kojem su bazirani, ili mogu biti malo drugačiji, bilo s nekim dodatnim funkcijama (ili im nedostaju neke funkcije) ili pak nešto drugačiji u izgledu. Samo pomna analiza karateristika ovih televizora može otkriti razlike (ako ih ima).

Reha Centar

(net.hr/aktuelno.ba)

Komentari

Komentara