Povratnicima u TK i RS dodijeljeno 260 hiljada KM

Spread the love
Rental Travel

U prisustvu premijera Tuzlanskog kantona Denijala Tulumovića  i ministra za rad, socijalnu politiku i povratak Admira Hrustanovića danas su potpisani ugovori za 81 projekat održivog povratka.

Reha Centar

Uz želju da korisnici  grant sredstava novac utroše za ono što im je najpotrebnije kako bi olakšali život u povratničkim mjestima na području18 opština Tuzlanskog kantona i Republike Srpske, premijer Tulumović je istaknuo da će Vlada TK posvetiti posebnu pažnju potrebama i oblasti povratka.

Od 116 prijava Komisija za odabir i predlaganje korisnika grant sredstava odabrala je 81 korisnika grant sredstava za održiv povratak u 2019. godini, naglasio je ovom prilikom resorni ministar Hrustanović. „Riječ je o sredstvima za realizaciju projektnih ideja, odnosno, samozapošljavanja povratnika u ukupnoj vrijednosti od 260.200,00 KM“, rekao je ministar Hrustanović pojašnjavajući da su prijave mogle biti podnijete za priključke za mehanizaciju, motokultivatore, plastenike do 100 m2, sitnu i krupnu  stoku te mašine i uređaje za obavljenje obrtničke djelatnosti.

Ovogodišnji program   Vlade TK-a za podršku povratku,   Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak TK-a provodi od juna a među donacijama je i 8 muznih krava, 3 steone junice, 9 korisnika dobilo je 122 ovce, 33 motokultivatora, 6 tovnih junadi, tri traktorska priključka, 4 gospodarska objekta, 8 povratnika opremu za obrtničku djelatnost, dva kompleta opreme za pčelarstvo,  2 agregata, 2 plastenika od 100 m2 i kosilica. Na području TK dodijeljene su 32 donacije a na području RS-a 49.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara