Zbog poplava ugroženo nekoliko objekata

Spread the love
Rental Travel

Na području općine Gračanica, rijeka Spreča je poplavila oko 120 Ha poljoprivrednog zemljišta. Lokalni vodotoci su na granici izlijevanja. Na dva lokaliteta, MZ Lohinja i TC Etna, voda prelazi preko magistralnog puta, saobraća se otežano. Vodostaj rijeke Spreče u 15,00 sati na mjernom Kranovac bio je 410 cm (na 300 cm se poduzimaju mjere zaštite od poplava).

Reha Centar

Na području općine Doboj Istok, pod vodom je oko 200 Ha poljoprivrednog zemljišta. U naselju  Klokotnica u vodenom okruženju nalazi se nekoliko poslovnih objekata.

Na području općine Gradačac na nekoliko lokacija došlo je do izlijevanja lokalnih vodotoka. U naselju Kerep, uslijed izlijvanja potoka Zeljinka i Međićka ugroženo je nekoliko stambenih objekata  a saobraćaj na regionalnom putu Kerep – Zelinja odvija se otežano.

Također, na regionalnom putu Gradačac – Ormanica, dionica Kerep – Ormanica, uslijed izlijvanja rijeke Mala Tinja, saobraćaj je u prekidu. Na putnom pravcu Gradačac – Srnice Donje – Gračanica također radi izlijevanja Male Tinje saobraćaj je u prekidu. Na ovom lokalitetu nekoliko stambenih objekata je ugroženo poplavama.

Na križanju magistralnog puta Tuzla – Orašje i regionalnog puta Ormanica – Gradačac došlo je do izlijevanja Male Tinje i otežanog saobraćaja na ovoj dionici puta.

Prema izvještaju OSCZ Kalesija, u naselju Donji Rainci došlo je od priobalnog izlijevanja rijeke Spreče. Vodostaj rijeke Spreče u 14,00 sati u na mjernom mjestu Gojčin bio je 150 cm.

Prema informacijama iz OSCZ Živinice, rijeka Spreča se izlila na dva lokaliteta i ugrozila lokalne putne pravce. Radi se o naseljima Šerići i naselju Sokak u blizini stočne pijace. Ekipe OSCZ su na terenu radi procjene stanja.

(rtvslon)

Komentari

Komentara