Aerozagađenje Tuzle jedna od tema 15. redovne sjednice Gradskog vijeća

Spread the love
Menprom

Aerozagađenje podrazumijeva prisustvo hemikalija, čestica ili bioloških materijala koji nanose štetu ili uzrokuju nelagodnost kod čovjeka i drugih živih bića, odnosno koji ugrožavaju prirodnu sredinu u atmosferi.

Reha Centar

Ovako kaže Wikipedija o aerozagađenju, problemu sa kojim se građani Tuzle susreću već duže vrijeme, konkretnije, posljednjih desetljeća, ali kada se uzme u obzir da je Bosna i Hercegovina jedna od zemalja sa  najvećom stopom smrtnosti od zagađenog zraka, tik uz Sjevernu Koreju, onda taj problem nema samo Tuzla, već cijela država.

Godišnje u svijetu od aerozagađenja umre čak devet miliona ljudi od čega čak 600 000 djece, odnosno svaki šesti stanovnik planete umre od zagađenog zraka prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije,

Kako ga riješiti i ima li uopšte načina da se zrak koji dišemo popravi, raspravljat će i vijećnici Gradskog vijeća Tuzla u utorak u tematskom dijelu, 15. redovne sjednice vijeća na kojoj također ima niz zanimljivih tačaka poput rasprave o Nacrtu zakona o sportu, te razmatranje i usvajanje Odluke o upravljanju otpadom za period 2017- 2022 godina.

Očekivati da udišemo čist zrak poput onog sa Bjelašnice, Igmana ili Jahorine je nemoguće ali da li može bar malo bolji od ovoga kakav jeste čekamo odgovor onih koje smo birali.

M.T.

Komentari

Komentara