SBB, BOSS, SDA, HDZ: Ponovni zahtjev za održavanje hitne vanredne ili redovne tematske sjednice Gradskog vijeća Tuzla

Spread the love
Menprom

Shodno članu 59. stav 1. Poslovnika Gradskog vijeća Tuzla vijećnici Gradskog vijeća Tuzla iz SBB-a, BOSS-a, SDA i HDZ-a zatražili su ponovno od predsjedavajućeg Vijeća hitno sazivanje tematske, vanredne ili redovne sjednice Gradskog vijeća Tuzla sa dnevnim redom pod nazivom: Urgentno rješavanje problema aerozagađenja u Tuzli.

Reha Centar

S obzirom da predsjedavajući Gradskog vijeća Tuzla nije po zahtjevu predsjednika klubova vijećnika BOSS, SBB, SDA i HDZ pristupio organizovanju sjednice Vijeća, vijećnici iz ovih stranaka uputili su zahtjev u kojem je, između ostalog naznačeno: Obavještavamo Vas da ostajemo pri zahtjevu koji su Vam 3. 1. 2018. godine i u naše ime dostavili predsjednici klubova vijećnika SBB, BOSS, SDA i HDZ  za održavanje hitne vanredne tematske sjednice, a u istom je naznačeno da se održavanje sjednice traži, citiramo: “shodno i članu 59. Poslovnika Gradskog vijeća Tuzla”, završen citat, te nije imperativno zahtijevano održavanje sjednice Vijeća shodno navedenom članu Poslovnika, pa je s obzirom na alarmantno stanje zagađenosti Grada i najave nekoliko desetina hiljada građana da će se organizovati i javni protesti – predsjedavajući Gradskog vijeća bio dužan sazvati sjednicu na zahtjev navedenih klubova vijećnika, bez zahtijevanja potpisa najmanje deset vijećnika.

Ponovo je istaknuto da informacije objavljene i u medijima da je Tuzla najzagađeniji grad u Evropi, obavezuju na urgentno djelovanje u cilju zaštite zdravlja građana, koje je izrazito ugroženo otrovnom, ali i smrtonosnom koncentracijom otrovnih čestica. Neophodno je da se sve ustanove i preduzeća u Tuzli i okolini obavežu na poštivanje zakonskih propisa iz oblasti zaštite zdravlja građana, da se naloži kantonalnim i federalnim inspekcijskim organima adekvatna kontrola aerozagađenja i obaveza ugradnje filtera za odsumporavanje u TE Tuzla, da se traži od kantonalnih i federalnih organa poduzimanje svih mjera u cilju smanjenja aerozagađenja u Tuzli, te da se kroz rebalans budžeta obezbijedi da se najveći dio sredstava dobijenih iz naknade rada termoelektrana uloži u hitno širenje mreže toplifikacije.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara