-
Čestitka premijera Irfana Halilagića povodom Vaskrsa - 52 mins ago
-
”Bosna prije svega”: Studentska konferencija o Aliji Izetbegoviću 7. maja u BKC TK - about 1 hour ago
-
Prvi Sajam Kafe i Čokolade u Tuzli od 16. do 18. maja/svibnja - 4 hours ago
-
Grad Tuzla finansira/sufinansira 54 manifestacije iz oblasti kulture - 4 hours ago
-
Čestitka gradonačelnika i predsjedavajuće Gradskog vijeća Tuzle u povodu Svjetskog dana slobode medija - 4 hours ago
-
Uprava policije MUP TK-a: Pojačane planske aktivnosti povodom 1.Maja - apr 30, 2024
-
ILO: Obavještenje o javnim pozivima za osposobljavanje – pekar i konobar keteringa - apr 30, 2024
-
Prvomajska čestitka predjsednika Skupštine TK - apr 30, 2024
-
14. Kaleidoskop festival održaće se u Tuzli od 23. do 27. jula - apr 30, 2024
-
Čestitka premijera Halilgića povodom 1. maja Međunarodnog praznika rada - apr 30, 2024
Romi danas slave Đurđevdan, uz igru i pjesmu raduju se proljeću
Romi danas slave Đurđevdan, praznik kojim ispraćaju zimu i uz igru i pjesmu se raduju buđenju proljeća.
U prošlosti su Romi ovim praznikom obilježavali prekid zimovanja te pokrećući svoje čerge, kretali na put i živjeli „na točkovima“ sve do kraja ljeta kada bi se vraćali kući.
Običaj je da se na Đurđevdan ukućani umivaju i kupaju izvorskom vodom u koju se najčešće stavlja cvijeće, grančice vrbe, ofarbano crveno jaje koje simbolizira zdravlje. Nakon toga slijedi slavlje uz muziku, igru, a za Đurđevdan treba da bude što bogatija trpeza.
Pripreme za proslavu Đurđevdana obično počinju dan ranije.
Predsjednica Udruženja Romkinja Centar za majke „Nada“ Kakanj Zemina-Nuna Vehabović ispričala je u razgovoru za Fenu da dan prije, 5. maja, omladina, djevojke, žene odlaze na omahu kod starog mlina na rijeci Zgošći, gdje natoče vodu te beru jorgovan, vrbu, žaru koje stavljaju u vodu kojom se sutradan rano ujutro umivaju.
Vehabović napominje da se na Đurđevdan farbaju jaja, ističući da ona to rada na prirodan način pomoću ljuske crvenog luka, ne koristeći vještačke boje.
Kaže da se tog dana pripremaju razna jela i kolači, a peku se jagnjad kako bi se ugostila porodica i prijatelji, te veselilo uz igru i pjesmu.
Ističe da je važno očuvati ovu tradiciju, da se ne zaboravi.
– Mi mlađima ovo ostavljamo, da ne zaborave svoju tradiciju i kulturu – kazala je na kraju Vehabović.
Izvor BHRT / aktuelno.ba