Brisel: Danas glasanje o izvještaju o BiH

Spread the love
Rental Travel

Vanjskopolitički odbor Evropskog parlamenta u Briselu danas bi trebalo da glasa o nacrtu izvještaja o napretku Bosne i Hercegovine koji je pripremio zastupnik Kristijan Dan Preda. Juče je usaglašen najveći broj amandmana koji su podnijeli hrvatski zastupnici.

Reha Centar

Zastupnik Preda je rekao da je uspio s predstavnicima najvažnijih političkih grupa dogovoriti 24 kompromisna amandmana, koji pokrivaju 153 od ukupnih 288 amandmana.

Dobar dio amandmana podnijeli su hrvatski zastupnici u Evropskom parlamentu.

“Mogu reći da je većina amandmana naših zastupnika ušla u kompromisne amandmane. Najvažnije je da su preuzete formulacije iz prethodnih rezolucija iz 2014. i 2015. godine, to jest načela federalizma, supsidijarnosti, decentralizacije, konstitutivni narodi”, rekla je zastupnica Dubravka Šuica.

Načelo federalizacije različito tumače bošnjačka i hrvatska politika. Prva u tome vidi poticaj za daljnje podjele na etničkoj osnovi, a druga jamstvo za ravnopravnost Hrvata.

Zastupnica Šuica ističe da se taj termin krivo tumači, “što se moglo čuti posljednjih dana, a i danas na sastanku vanjskopolitičkog odbora”, da to vodi prema etničkim podjelama.

“Daleko od toga, mi i dalje stojimo na tome da BiH treba biti cjelovita država, ali na principima federalizma, supsidijarnosti, decentralizacije. To su osnovni principi. Belgija živi na tim principima i stoga se doista čudim da se netko tome protivi”, kaže Šuica.

Švedski liberal Jasenko Selimović, rođeni Sarajlija, koji je do rata živio u rodnom gradu, kaže da se ovakvim tekstom šalju proturječne poruke.

“S jedne strane tražimo da to bude čvrsta, ujedinjena zemlja, da govori jednim glasom, a s druge strane podržavamo federalizaciju, a u BiH federalizacija znači etničku federalizaciju. To bi još više zakompliciralo strukturu države”, rekao je Selimović, ističući da sada ne treba inzistirati na promjeni Ustava, nego tek kada BiH uđe u EU.

Predstavnik Evropske komisije Georg Zigler, iz Opće uprave za susjedsku politiku i pregovore o proširenju, napao je sam pojam konstitutivnih naroda kao krivca za diskriminaciju nekih etničkih zajednica.

Slično su govorili predstavnici Zelenih i dio socijalista.

“Konstitutivni narodi su pojam uzet iz Dejtonskog sporazuma, koji je doveo do diskriminacije nekih etničkih zajednica, što smo vidjeli u presudi ‘Sejdić-Finci” i još nekim presudama. Ono što treba napraviti jest smanjiti elemente etničke prirode i malo unaprijediti građanski element. Daytonski sporazum je bio dobar za završetak rata, ali nije dovoljno dobar za BiH i njezin ulazak u EU. Trebamo ga promijeniti kako bismo ga uskladili s načelima pravne stečevine, a to je jednakost svih građana”, rekao je Zigler.

Ako izvještaj dobije podršku na Odboru, ono se kao prijedlog rezolucije upućuje na plenarnu sjednicu Evropskog parlamenta, koji bi onda o tome raspravljao i glasao u martu.

Vanjskopolitički odbor Evropskog parlamenta danas će razmatrati i izvještaje o Albaniji, Makedoniji i Crnoj Gori.

BHRT – aktuelno.ba

Komentari

Komentara