Neka vam je sretan Prvi mart, Dan nezavisnosti države Bosne i Hercegovine

Spread the love
Rental Travel

Dvadeset devetog februara i prvog marta 1992. godine, održan je Referendum za suverenost i nezavisnost Bosne i Hercegovine na kojem se 2/3 (64,31% građana) izjasnilo da R BiH bude nezavisna država. To je bio jedan od uslova međunarodne zajednice da Republika Bosna i Hercegovina dobije međunarodno priznanje i postane nova članica Svjetske zajednice nezavisnih država.

Reha Centar

Nakon pozitivnog rezultata referenduma, Evropska zajednica je 6. aprila 1992. godine priznala R BiH, s tim da to priznanje počinje teći 7. aprila. Ubrzo potom, 22. maja, R BiH je primljena i u članstvo OUN. Nezavisnost za jednu državu, znači da je narod apsolutnom većinom, neposrednim glasanjem, izrazio svoju političku volju da njegova država ubuduće bude nezavisna država, tj. da preuzme odgovornost pred međunarodnom zajednicom za vođenje vanjske politike zemlje, za odbranu svoga državnog teritorija, i za vršenje suverene državne vlasti na svom teritoriju.

Na referendumsko pitanje „ZA suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive“, pozitivno se izjasnila navedena većina građana. Većinu glasačkog tijela koja se pozitivno odredila prema bosanskohercegovačkoj nezavisnosti, od naroda činili su Bošnjaci i Hrvati, te pripadnici ostalih naroda i narodnosti, a referendum je bojkotirao onaj dio Srba koji je politički usmjeravala SDS. Bez podrške HDZ, najjače hrvatske stranke u Bosni i Hercegovini, Referendum ne bi uspio, pa je utoliko čudnije iznevjeravanje tog načela od HDZ-a u događanjima koja su uslijedila.

To se naročito ističe ovih dana, kada je na pragu formiranje nove izvršne vlasti u Federaciji BiH i državi Bosni i Hercegovini. Partneri, oni glavni, jedni drugima podmeću kukavičija jaja, što je potpuno suprotno inicijativama iz Evropske unije u koju se stranke parlamentarnih većina na ovim nivoima vlasti jednodušno zaklinju. Ovaj veliki praznik za građane Bosne i Hercegovine dočekujemo u velikoj neizvjesnosti i strepnji za budućnost države Bosne i Hercegovine.

Bosna i Hercegovina se nalazi pred novim izazovima koji prijete njenoj većoj usitnjenosti i većim podjelama, koje su uzrokovane politikama čije kuhinje svoju aromu pripremaju van granica naše države,  kao i njihovim partnerima u Bosni i Hercegovini.

Zato, poštovani Bosanci i Hercegovci, neka vam je sretan Prvi mart, Dan nezavisnosti države Bosne i Hercegovine, i zajedno sačuvajmo dostojanstvo i odbranimo državu Bosnu i Hercegovinu od opasnih namjera njenih vanjskih i unutrašnjih protivnika za njenom podjelom. Živjela Bosna i Hercegovina, živio 01. mart.

Press služba KV S BiH TK

AKTUELNO.BA

 

Komentari

Komentara