Obilježena 25. godišnjica transplantacijske medicine u UKC Tuzla

Spread the love
Dnis Husić GO SDA

Svečanom akademijom uz veliki broj zvanica i gostiju obilježena je 25. godišnjica transplantacije bubrega u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla.
Tokom svečane akademije napravljen je osvrt na prve korake u uvođenju transplant programa u Univerzitetski klinički centar Tuzla, te su predstavljeni rezultati rada i planovi za unapređenje postojećih kapaciteta, edukaciju kadra i podizanje svijesti o važnosti doniranja organa.

Reha Centar

Predsjednica organizacionog odbora svečane akademije, prof. dr. med.sc. Mirna Alečković-Halilović, šef Odjeljenja za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju UKC Tuzla i voditelj Programa za tarnsplantaciju bubrega u svom obraćanju je istakla da je od 350 transplantacija bubrega u Federaciji BiH, 253 urađeno u Tuzli. “Ove godine smo imali više transplantacija s umrlog davaoca, nego sa živog, što je pokazatelj razvoja transpalntacije jedne ozbiljne države.
Porast nezaraznih bolesti u 21. vijeku nameće trend da su svi u većoj šansi da trebaju transplantaciju organa, nego da budu donori. Moramo ulagati u ustanove i u stručnjake, a pacijenti moraju imati jednaka prava u cijeloj BiH. Javnost se mora uključiti. Još danas potpišite donorsku karticu Donorske mreže BiH i razgovarajte sa svojim ukućanima i kažite da želite donirati organe u slučaju moždane smrti” poručila je prof. dr. Alečković-Halilović.

Prva transplantacija bubrega u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla urađena je 1999. godine u saradnji s ljekrima iz Univerziteske klinike AKH iz Beča, na čelu sa prof. dr. Ferdinandom Müllbaherom.
Doajen tuzlanske transplantacijske medicine, prof. dr. Senaid Trnačević, specijalista interne medicine i subspecijalista nefrologije, bio je dio tima koji je izveo prvu transplantaciju u BiH, a danas kaže da je ta operacija pripremana dugo i da je bila san učitelja ljekara koji su je uradili.
“Uspjeli smo zahvaljujući motivu, dobroj organizaciji i povezivanju sa svijetom. Transplantacija je živi organizam u koji je uključeno 12 medicinskih disciplina. Prije prve transplantacije imali smo 30 edukacija i kada je došao prof. Müllbaher izveli smo ne jednu, nego četiri transplantacije u dva dana” reko je prof. dr. med.sc. Trnačević.

Prisutnima se obratio i pomoćnik direktora za nastavu i naučno-istraživački rad, prof. dr. med. sc. Ervin Alibegović.
“Transplantacijska medicina je jedan od strateških ciljeva Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla i do sada je u našoj ustanovi urađeno oko 90 posto svih transplantacija u BiH i to uglavnom domaćim resursima. To je postignuto zahvaljujući dobro educiranim timovima, dobroj organizaciji i materijalno tehničkoj opremljenosti. Mi smo postigli zadovoljavajuće rezultate kada su u pitanju kadaverične transplantacije bubrega, jetre i rožnica, alogena i autologna transplantacija matičnih ćelija hematopoeze i transplantacije jetre i bubrega sa živih davalaca, ali smo sebi postavili i veće ciljeve koje ćemo pokušavati realizovati u budućnosti. U zdravstvenom sistemu takva zadaća zahtijeva maksimalnu motiviranost liječnika i medicinskog osoblja, kao i savršenu organizaciju, ali i kontinuiranu promociju donorstva i transplantacijskog liječenja”, rekao je tokom obraćanja prof Alibegović.

Na svečanoj akademiji je prezentovan i kratki dokumentarni film, autora dr. Mirze Atića, koji prikazuje priču transplantiranog mladića koji je nakon transplantacije dobio novu priliku za život i danas je uspješan u svom poslovnom i društvenom okruženju.

aktuelno.ba/ UKC Tuzla

Komentari

Komentara