Zlatni ljiljani Tuzle obilježili 28. godišnjicu pogibije svog saborca Gorana Martinovića „Ustaše“

Menprom

“Život svoj i, krv svoju za Bosu moju” piše na spomeniku zlatnog ljiljana Tuzle Gorana Martinovića, zvanog  “Ustaša”,  koji je poginuo braneći Bosnu i Hercegovinu, na današnji dan 01. juna 1995. godine.

Reha Centar

Ova poruka najbolje oslikava za kakvu se Bosnu i Hercegovinu borio ovaj neustrašivi borac kojeg svi pamte po iznimnoj hrabrosti i neizmjernom ljubavi prema svom gradu i svojoj domovini.

Rodbina, prijatelji i saborci predvođeni Udruženjem dobitnika najvećeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan”, danas su na katoličkom  groblju “Borić” u Tuzli prisustvovali obilježavanju godišnjice pogibije velikog heroja Tuzle i Bosne i Hercegovine.

O njegovom liku i djelu govorili su njegovi drugovi saborci, komandant 2. Slavne brigade Ramiz Vilić, predsjednik UDNRP “Zlatni ljiljan” Grada Tuzle Edin Haračić-Klej, šefica službe za boračko-invalidsku zaštitu Admira Atić- Tupković, te njegov sin Željko.

“Naša misija sjećanja na najhrabrije sinove naše domovine, naše zlatne ljiljane je sada već tekovina koja živi i traje jer to radimo svake godine obilaskom svih spomen obilježja naših zlatnih ljiljana Tuzle na dan njihove pogibije, a Goran Martinović je jedan od nas”- kazao je Edin Haračić Klej, predsjednik UDNRP “Zlatni ljiljan”Grada Tuzle.

“Povjerimo mu neki zadatak i znamo da će to uraditi kako treba. Volio je jednostavno biti u ulozi velikog ratnika a njegova želja za slobodnom Bosnom i Hercegovinom nije imala granice. Posebno je volio ovaj grad, svoju Tuzlu i često nam je govorio kako je to grad koji ne zna za poraz. Zračio je optimizmom i bio je omiljen kako među nama komandantima, tako i među saborcima, i šta god vam ja danas pričao o tom hrabrom čovjeku, premalo je”- kazao je Ramiz Vilić, bivši komandant 2. Slavne brdske brigade.

“Gledajući na ovaj naš lijepi grad odavde sa Borića sjetih se filma Valter brani Sarajevo, a ja ću u jednoj rečenici opisati svu ljubav ovog neustrašivog ratnika za slobodu Tuzle i Bosne i Hercegovine a to je Das Ist Goran”.

Moj muž mi je puno pričao o Goranu, o njegovom junaštvu, hrabrosti, ljubavi prema svim ljudima koji vole ovu zemlju. Natpis na njegovom spomeniku sve govori”- kazala ja Atić- Tupković.

Sve ove aktivnosti koje organizira UDNRP “Zlatni ljiljan” Grada Tuzle pohvalio je u svom obraćanju Goranov sin Željko koji je na kraju kazao “Hvala Vam što se sjećate, pamtite i ne zaboravljate mog oca”.

Na grobu Zlatnog ljiljana Gorana Martinovića stoji natpis: “I život svoj i krv svoju za Bosnu moju”, a njegovi najbliži saborci dobro znaju da je upravo tako često govorio kada je u odbrani Bosne i Hercegovine kretao na teške i zahtjevne zadatke kojih je bilo na desetine.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara